Piszą o nas

Zielona i tajemnicza Gallura: Tempio, jezioro Liscia, Callangianus i oliwy tysiącletnie Luras

Włochy / Sardynia / Gallura, czyli Olbia i San Teodoro

CZAS TRWANIA – ok. 8 godzin

START – dowolne miejsce, hotel, apartament itp.

ZAKOŃCZENIE –jak wyżej

CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny, wygodne buty, drugie śniadanie, wodę

CENA – od  euro za osobę przy grupie min 8 osób

CENA ZAWIERA:

  • przewodnik polskojęzyczny
  • transfery
  • poczęstunek w muzeum korka,
  • kolacja u mistrza kuchni sardyńskiej

PŁATNE EXTRA

  • obiad 
  • bilety wstępu

PROGRAM WYCIECZKI

- przejazd z hotelu, apartamentu do Sant Antonio di Gallura, poranna kawa w miasteczku i opowieść o jego historii i mieszkańcach, jadąc wzdłuż jeziora Lago di Liscia,

- przejazd do Luras, gdzie poznamy tajemniczą postać Agabbadory, kobiety zwanej „aniołem śmierci” , zwiedzimy poświęcone jej muzeum,

- następnie udamy się do jednego z najsłynniejszych w Europie muzeów korka w pobliskim Callangianus, gdzie dowiemy się o jego produkcji i o unikalnych wyrobach z tego tworzywa.  Weźmiemy także udział w małym poczęstunku, czyli degustacji sardyńskich produktów i domowego wina charakterystycznego dla tego regionu.

- przejazd do stolicy Gallury - Tempio Pausania, granitowego miasta położonego u stóp góry Limbary, słynieono z tradycji organizowania karnawału na Sardynii.  Tempio Pausania to także główne centrum produkcji korka i wina, zwłaszcza białego "Vermentino

- obiad w jednej z wielu przytulnych restauracji w mieście, będzie można spróbować sardyńskich gnochetti sardi – sardyńskich kopytek,  racząc się równocześnie lampką białego wina Vermentino di Gallura.

- Tempio Pausania to również miasto kościołów, a najważniejszy z nich to XV-wieczna katedra San Pietro. Odwiedzimy także tutejszy sklep z wyrobami z korka. Jest unikalny w swoim rodzaju i zaskoczy Was szeroką gamą produktów, między innymi kapeluszami, sukienkami oraz wszystkim, co można wytworzyć z korka.

- przejazd do Bortigianas na kolację do słynnej restauracji sardyńskiego mistrza kuchni i celebryty Gianfranco Pulina . Po drodze przystanek przy jednej z 7000 tajemniczych kamiennych wież rozsianych po całej wyspie – nuraga Majori. Dowiemy się więcej o prehistorycznej cywilizacji, która je budowała.

- kolacja u mistrza kuchni Gianfranco Pulina , widowisko gastronomiczne, artyzm kulinarny, ogromna kreatywność, świetna atmosfera i dobra zabawa.

- powrót do hotelu

MOŻLIWOŚCI MODYFIKACJI:

Nasze wycieczki szyjemy na miarę, opisany program może zostać zmieniony, dopasowany do ilości grupy, pory roku, indywidualnych wymagań, wieku uczestników...

- możliwość krótkiego rejsu po jeziorze Lago di Lascia,

- możliwość zwiedzenia Muzeum Atnograficznego Regionu Gallura,

- na szczególne życzenie klienta podczas obiadu może Wam towarzyszyć sardyński zespół muzyczny, który będzie zabawiać gości.

- możemy zagwarantować także obecność sommeliera z pobliskiej winnicy, który przygotuje degustację win bezpośrednio na życzenie klienta.

DZIĘKI WYCIECZCE:

- jadąc wzdłuż jeziora Lago di Liscia ujrzymy najstarsze drzewa oliwne świata, które mają ponad 3 tysiące lat i jako jedyne w Europie są wpisane na listę dziedzictwa UNESCO.

- dowiecie się wiele o regionie Gallura, jego historii, produkcji wina, zdrowej kuchni i życiu mieszkańców,

- dowiecie się, dlaczego Sardyńczycy są tak bardzo długowieczni i zadowoleni z życia

- przeżyjecie niesamowitą ucztę u jednego z najsławniejszych włoskich kucharzy, Gianfranco występuje często w TV włoskiej pokazując walory kuchni sardyńskiej,

- odwiedzicie jedno z magicznych miejsc związanych z tajemniczą cywilizacją nuragiczną,

- zrobicie przepiękne i oryginalne zdjęcia                  

RELACJE NASZYCH GOŚCI:

Witam serdecznie, chcielibyśmy podziękować za wycieczki, które zorganizowała nam pani podczas naszych wakacji, początkowo niechętnie myśleliśmy o wycieczkach w głąb lądu, myśleliśmy, że warto poznać tylko wybrzeże, ale przekonała nas pani, że właśnie tam poznamy prawdziwą Sardynię i miała Pani rację! Krajobrazy , które można zobaczyć , kiedy wjedzie się w głąb wyspy są niepowtarzalne, tak jak i ludzie oraz kuchnia. Cieszymy się, że  mimo braku auta, mogliśmy odwiedzić te miejsca. Atmosfery na kolacji u Gianfranco nie zapomnimy do końca życia J

partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner

Piszą o nas

 

National Geographic:

Czy wystarczy wyjechać na gorącą wyspę, by czuć się jak na wiecznych wakacjach? Opowiada Polka, która od 16 lat żyje na Sardynii

czytaj więcej

Cessanis

Wywróciła swoje życie do góry nogami i wyjechała z Polski na Sardynię

czytaj więcej

Wakacje-Sardynia Blog

W tym dziale bloga oddaję głos mojej wieloletniej przyjaciółce, Monice Szredel - naszej rodaczce mieszkającej od wielu lat na Sardynii. Miałam ogromna, i dla mnie niebywale egzotyczną, możliwość poznania z Moniką miejsc na Sardynii, które skromna blogerka może znać tylko ze słyszenia...

czytaj więcej

Kontakt

Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
Napisz do nas lub zadzwoń!

info@wakacjenasardynii.pl

IT 0039 0789 1782505
0039 331 4126886
PL 0048 517 417659

Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
w godzinach od 9.00 do 20.00.

Formularz kontaktowy