Wycieczka do winnicy na południu Sardynii

Szczegóły atrakcji

od 110.00€ / os.

Zarezerwuj

CZAS TRWANIA – ok. 3 h

START – dowolne miejsce na południu Sardynii

CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny

CENA ZAWIERA – transfer z apartamentu do winnicy i z powrotem, przewodnik polskojęzyczny, degustacja 4 wina + przekąski

PROGRAM WYCIECZKI

– przejazd z hotelu, apartamentu do winnicy

– po drodze podziwiamy krajobrazy równiny Campidano, słuchamy o życiu jej mieszkańców

– zwiedzamy winnicę z sommelier, słuchamy o uprawianych tutaj szczepach winorośli, poznajemy ciekawą historię powstania i ogromnego sukcesu tej winnicy

– zasiadamy w klimatycznej sali degustacyjnej, zaprojektowanej przez Svena Couelle, syna słynnego architekta Jaqoues Couelle który projektował kultowe budynki na Szmaragdowym Wybrzeżu

–  w sali degustacyjnej lub na świeżym powietrzu przystępujemy do degustacji, sommelier, czyli specjalista w dziedzinie enologii, wiedzy o winie i jego degustacji, przedstawia nam i omawia 4 rodzaje win (2 czerwone i 2 białe) oraz umiejętnie dobrane do nich przekąski – sery kozi i owczy, wędliny, chleb carasu, wytwarzana na miejscu oliwa bio, słodycze

–   zakupy w enotece i transfer do hotelu

DODATKOWE ATRAKCJE:

  • LUNCH W RESTAURACJI

Warto poświęcić trochę czasu na odkrywanie uroków sardyńskieo stołu, skosztowanie jednego z wyśmienitych menu przygotowanych przez zaufanego szefa kuchni. W ofercie 3 menu do wyboru:

– „Menu Ziemi” – deska wędlin i serów, makaron sardyński w sosie pomidorowym z kiełbasą i szafranem, pieczony prosiak, seadas – pieróg z serem na słodko z polewą miodową

– „Menu Morza” – sałatka z ośmiornicy i ziemniaków z sosem bazyliowym, makaron ze skorupiakami i pomidorkami koktajlowymi, stek rybny z kremem ziemniaczanym i sosem rybnym, mus z sera ricotta i aranzada – skórka pomarańczy z miodem i migdałami

– „Menu Ziemi i Morza” – wędzony miecznik z koprem włoskim i pomarańczami, makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi, wołowina marynowana w winie ze smażonym młodym szpinakiem, seadas – pieróg z serem na słodko z polewą miodową

  • SEGWAY TOUR 

Po zaznajomieniu się z Segwayem, w towarzystwie jednego z przewodników, można podróżować wiejskimi drogami prowadzącymi do winnic i do stawu solnego, gdzie w określonych porach roku można podziwiać flamingi. Następnie dotrzecie do starożytnego i zachwycającego romańskiego kościoła Santa Maria di Sibiola na aperitif w stylu piknikowym z wyborem dwóch win i lokalnych produków.

DZIĘKI WYCIECZCE

poznacie czasem bardzo tradycyjne, a czasem bardzo nowoczesne podejście do produkcji i przechowywania wina

usłyszycie, dlaczego sardyńskie wina mają  tak niesamowity wpływ na zdrowie i długość życia

– spróbujecie kilku podstawowych sardyńskich przekąsek i przystawek

– usłyszycie o najcenniejszych szczepach winorośli uprawianych na Sardynii

– dowiecie się co znaczy tajemniczy skrót DOCG oraz DOC

– będziecie mieć możliwość kupna doskonałego wina „u jego źródła” oraz lokalnych bio produktów

– zrobicie oryginalne i ciekawe zdjęcia

RELACJE NASZYCH GOŚCI:

Odwiedziliśmy z Panią Moniką winnicę Argiolas w październiku 2017, wróciliśmy z tej wycieczki zachwyceni światem sardyńskiego wina, ogromem tej tradycji i przepysznymi produktami lokalnymi, zrobiliśmy w enotece w winnicy ogromne zakupy, okazały się one najbardziej docenionymi przez przyjaciół i rodzinę upominkami z tej podróży.

    Zapisz się do wakacyjnego Newslettera

    Zapisz się do naszego newslettera, aby nie ominęła Cię żadna z naszych wyjątkowych ofert.

    Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
    info@wakacjenasardynii.pl
    Dostępność 24h / 7 dni w tygodniu
    +48 517 417 659
    Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
    w godzinach od 9:00 do 20:00.

      Skorzystaj z formularza kontaktowego

      Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności
      Zobacz regiony