Piszą o nas
Sardynia.. 24h / 7dni w tygodniu info@wakacjenasardynii.pl

Kulinaria i bio winnice na zachodnim wybrzeżu -starodawna kuchnia sardyńskich rybaków

Włochy / Sardynia / Costa Verde

Całodniowa wycieczka objazdowa szlakiem starodawnej kuchni sardyńskich rybaków. Ta kulinarna podróż szlakiem południowego wybrzeża pozwoli na degustację sardyńskich win oraz bio przystawek. Następnie przeniesiemy się w czasie podczas wizyty w starożytnej kolonii fenickiej Tharros. Na koniec pobiesiadujecie w restauracji u sardyńskich rybaków, delektując się aromatycznym grillowanym cefalem. 

Czas trwania – ok. 8 h

Co zabrać ze sobą – aparat, wygodne obuwie

Co zawiera cena – degustacja wina, przystawki, obiad dodatkowo płatny

Start – dowolne miejsce na północy lub południu Sardynii

Program wycieczki

  • Wycieczkę zaczniemy od wizyty w winnicy Sucuppoi w malowniczej miejscowości Terralba, gdzie delektując się widokiem na winnicę można posmakować bio win ze słynnych sardyńskich szczepów charakterystycznych dla południowej Sardynii. Tereny te określane są Campidano di Terralb – dzięki właściwościom gruntu oraz śródziemnomorskiemu klimatowi, wino stąd ma szczególny smak. Winnica produkuje wina z oznaczeniem DOC, co gwarantuje wysoką jakość. Podczas degustacji posmakujecie też sardyńskich bio przystawek, jak sery owcze i kozie, wędliny, chleb carasau z bio-oliwą oraz aromatyczne suszone pomidory.
  • Po degustacji zabierzemy Państwa na półwysep Sinis, na którym spotkamy flamingi i zobaczymy antyczne miasto, dawną kolonię fenicką Tharros. Na miejscu zwiedzimy wieżę aragońską z XVI wieku, a także porozmawiamy o antycznych obrzędach, które przetrwały w tych okolicach do dziś. Przeżyjecie Państwo podróż wstecz, ponieważ w antycznym mieście swój ślad zostawili Nuragijczycy, Fenicjanie, Kartagińczycy jak i Rzymianie.
  • Kolejnym etapem wycieczki będzie obiad w malowniczo położonej restauracji rybaków przy lagunie w Terralba, gdzie zgodnie z sardyńską filozofią slow-food posmakujesz aromatycznych i ekologicznych dań ze świeżych morskich ryb. Specjałem restauracji jest cefal grilowany oraz zupa z muli i skorupiaków z fregulą czyli sardyńską pastą, której receptura jest stosowana na Sardynii z dziada pradziada i ma antyczne korzenie.

od 160.00 €/os

Zarezerwuj

Zobacz region
partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner

Piszą o nas

 

National Geographic:

Czy wystarczy wyjechać na gorącą wyspę, by czuć się jak na wiecznych wakacjach? Opowiada Polka, która od 16 lat żyje na Sardynii

czytaj więcej

Cessanis

Wywróciła swoje życie do góry nogami i wyjechała z Polski na Sardynię

czytaj więcej

Wakacje-Sardynia Blog

W tym dziale bloga oddaję głos mojej wieloletniej przyjaciółce, Monice Szredel - naszej rodaczce mieszkającej od wielu lat na Sardynii. Miałam ogromna, i dla mnie niebywale egzotyczną, możliwość poznania z Moniką miejsc na Sardynii, które skromna blogerka może znać tylko ze słyszenia...

czytaj więcej

Kontakt

Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
Napisz do nas lub zadzwoń!

info@wakacjenasardynii.pl

PL +48 517 417 659
IT +393314126886

Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
w godzinach od 9.00 do 20.00.

Płatności zabezpieczają
przelewy

Formularz kontaktowy