Wycieczka do winnicy na południu Sardynii
CZAS TRWANIA – ok. 3 h
START – dowolne miejsce na południu Sardynii
CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny
CENA ZAWIERA – transfer z apartamentu do winnicy i z powrotem, przewodnik polskojęzyczny, degustacja 4 wina + przekąski
PROGRAM WYCIECZKI
– przejazd z hotelu, apartamentu do winnicy
– po drodze podziwiamy krajobrazy równiny Campidano, słuchamy o życiu jej mieszkańców
– zwiedzamy winnicę z sommelier, słuchamy o uprawianych tutaj szczepach winorośli, poznajemy ciekawą historię powstania i ogromnego sukcesu tej winnicy
– zasiadamy w klimatycznej sali degustacyjnej, zaprojektowanej przez Svena Couelle, syna słynnego architekta Jaqoues Couelle który projektował kultowe budynki na Szmaragdowym Wybrzeżu
– w sali degustacyjnej lub na świeżym powietrzu przystępujemy do degustacji, sommelier, czyli specjalista w dziedzinie enologii, wiedzy o winie i jego degustacji, przedstawia nam i omawia 4 rodzaje win (2 czerwone i 2 białe) oraz umiejętnie dobrane do nich przekąski – sery kozi i owczy, wędliny, chleb carasu, wytwarzana na miejscu oliwa bio, słodycze
– zakupy w enotece i transfer do hotelu
DODATKOWE ATRAKCJE:
- LUNCH W RESTAURACJI
Warto poświęcić trochę czasu na odkrywanie uroków sardyńskieo stołu, skosztowanie jednego z wyśmienitych menu przygotowanych przez zaufanego szefa kuchni. W ofercie 3 menu do wyboru:
– „Menu Ziemi” – deska wędlin i serów, makaron sardyński w sosie pomidorowym z kiełbasą i szafranem, pieczony prosiak, seadas – pieróg z serem na słodko z polewą miodową
– „Menu Morza” – sałatka z ośmiornicy i ziemniaków z sosem bazyliowym, makaron ze skorupiakami i pomidorkami koktajlowymi, stek rybny z kremem ziemniaczanym i sosem rybnym, mus z sera ricotta i aranzada – skórka pomarańczy z miodem i migdałami
– „Menu Ziemi i Morza” – wędzony miecznik z koprem włoskim i pomarańczami, makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi, wołowina marynowana w winie ze smażonym młodym szpinakiem, seadas – pieróg z serem na słodko z polewą miodową
- SEGWAY TOUR
Po zaznajomieniu się z Segwayem, w towarzystwie jednego z przewodników, można podróżować wiejskimi drogami prowadzącymi do winnic i do stawu solnego, gdzie w określonych porach roku można podziwiać flamingi. Następnie dotrzecie do starożytnego i zachwycającego romańskiego kościoła Santa Maria di Sibiola na aperitif w stylu piknikowym z wyborem dwóch win i lokalnych produków.
DZIĘKI WYCIECZCE
– poznacie czasem bardzo tradycyjne, a czasem bardzo nowoczesne podejście do produkcji i przechowywania wina
– usłyszycie, dlaczego sardyńskie wina mają tak niesamowity wpływ na zdrowie i długość życia
– spróbujecie kilku podstawowych sardyńskich przekąsek i przystawek
– usłyszycie o najcenniejszych szczepach winorośli uprawianych na Sardynii
– dowiecie się co znaczy tajemniczy skrót DOCG oraz DOC
– będziecie mieć możliwość kupna doskonałego wina „u jego źródła” oraz lokalnych bio produktów
– zrobicie oryginalne i ciekawe zdjęcia
RELACJE NASZYCH GOŚCI:
Odwiedziliśmy z Panią Moniką winnicę Argiolas w październiku 2017, wróciliśmy z tej wycieczki zachwyceni światem sardyńskiego wina, ogromem tej tradycji i przepysznymi produktami lokalnymi, zrobiliśmy w enotece w winnicy ogromne zakupy, okazały się one najbardziej docenionymi przez przyjaciół i rodzinę upominkami z tej podróży.