Tour tradycje, shopping i lokalna kuchnia w rejonie Baronia
Niezapomniana wyprawa do świata sardyńskiej kultury, rzemiosła, kuchni w otoczeniu dzikiej przyrody – na tej wycieczce poznacie Sardynię wszystkimi zmysłami! W programie wizyta w pracowni ceramicznej, odwiedziny w sardyńskich domostwach, degustacje, pieczenie chleba, wioska rybacka i pyszny sardyński obiad z widokiem na dzikie wydmy.
Jeśli słyszeliście o wspaniałym festiwalu folklorystyczno-kulinarnym Otwarte Podwórka, który toczy się na Sardynii jesienią, a nie możecie wtedy odwiedzić Sardynii, macie świetną okazję na podobne przeżycia wiosną i latem, podczas naszej wycieczki w rejon Baronia, która jest możliwa od 6 maja.
CZAS TRWANIA – ok. 6 h
START – agroturystyka pod maisteczkiem Lode’, 35 km na południe z San Teodoro
CO ZABRAĆ – aparat fotograficzny, wodę
CENA ZAWIERA – przewodnik angielskojęzyczny (możliwość za dodatkową opłatą polskiego przewodnika), transfer z punktu startu do odwiedzanych miejsc, sardyński obiad na bazie ryb i owoców morza
PROGRAM WYCIECZKI
- Po dotarciu w miejsce startu poznajemy przewodnika angielskojęzycznego i ruszamy w kierunku miasteczka Siniscola, gdzie odbędzie się wizyta w pracowni ceramicznej i w muzeum rękodzielnictwa na świeżym powietrzu – poznamy wielowiekowe tradycje rzemieślnicze z całej wyspy, spotkanie z muzyką i tańcami sardyńskimi reprezentowanymi przez lokalną grupę folklorystyczną, krótki shopping w miasteczku.
- Następnie odwiedzimy otwarte sardyńskie podwórka w ślicznym miasteczku Lode’ w głębi lądu, poznamy lokalne tradycje, kostiumy, mieszkających tutaj sardyńczyków i odbędziemy wizytę w domowej piekarni sardyńskiego chleba pane carasau oraz w domowej wytwórni sera, gdzie będziemy mieć możliwość degustacji i zakupów sardyńskich lokalnych produktów jak sery, wędliny, nalewki i inne.
- Weźmiemy udział w lepieniu tradycyjnych sardyńskich pierożków culurgiones po czym udamy się do wioski rybackiej Santa Lucia na morski obiad na piknym cyplu Capo Comino z widokiem na wydmy i morze.
Ta wspaniała przygoda pozwoli na odwiedzenie sardyńskich wiosek i miasteczek, gdzie prawdziwe tradycje i kultura są wciąż żywe. Poznacie wspaniałą muzykę i rękodzieło, które można zakupić, również pamiątki kulinarne jak bio lokalne produkty. Pyszny obiad na bazie ryb i owoców morza zapewni niesamowite doznania smakowe.