Zielona i tajemnicza Gallura: Tempio, jezioro Liscia, Callangianus i oliwy tysiącletnie Luras

Szczegóły atrakcji

od 140.00€ / os.

Zarezerwuj

CZAS TRWANIA – ok. 8 godzin

START – dowolne miejsce, hotel, apartament itp.

ZAKOŃCZENIE –jak wyżej

CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny, wygodne buty, drugie śniadanie, wodę

CENA – od  euro za osobę przy grupie min 8 osób

CENA ZAWIERA:

  • przewodnik polskojęzyczny
  • transfery
  • poczęstunek w muzeum korka

PŁATNE EXTRA

  • obiad 
  • kolacja u mistrza kuchni sardyńskiej
  • bilety wstępu

PROGRAM WYCIECZKI

– przejazd z hotelu, apartamentu do Sant Antonio di Gallura, poranna kawa w miasteczku i opowieść o jego historii i mieszkańcach, jadąc wzdłuż jeziora Lago di Liscia,

– przejazd do Luras, gdzie poznamy tajemniczą postać Agabbadory, kobiety zwanej „aniołem śmierci” , zwiedzimy poświęcone jej muzeum,

– następnie udamy się do jednego z najsłynniejszych w Europie muzeów korka w pobliskim Callangianus, gdzie dowiemy się o jego produkcji i o unikalnych wyrobach z tego tworzywa.  Weźmiemy także udział w małym poczęstunku, czyli degustacji sardyńskich produktów i domowego wina charakterystycznego dla tego regionu.

– przejazd do stolicy Gallury – Tempio Pausania, granitowego miasta położonego u stóp góry Limbary, słynieono z tradycji organizowania karnawału na Sardynii.  Tempio Pausania to także główne centrum produkcji korka i wina, zwłaszcza białego „Vermentino

– obiad w jednej z wielu przytulnych restauracji w mieście, będzie można spróbować sardyńskich gnochetti sardi – sardyńskich kopytek,  racząc się równocześnie lampką białego wina Vermentino di Gallura.

– Tempio Pausania to również miasto kościołów, a najważniejszy z nich to XV-wieczna katedra San Pietro. Odwiedzimy także tutejszy sklep z wyrobami z korka. Jest unikalny w swoim rodzaju i zaskoczy Was szeroką gamą produktów, między innymi kapeluszami, sukienkami oraz wszystkim, co można wytworzyć z korka.

– przejazd do Bortigianas na kolację do słynnej restauracji sardyńskiego mistrza kuchni i celebryty Gianfranco Pulina . Po drodze przystanek przy jednej z 7000 tajemniczych kamiennych wież rozsianych po całej wyspie – nuraga Majori. Dowiemy się więcej o prehistorycznej cywilizacji, która je budowała.

– kolacja u mistrza kuchni Gianfranco Pulina , widowisko gastronomiczne, artyzm kulinarny, ogromna kreatywność, świetna atmosfera i dobra zabawa.

– powrót do hotelu

MOŻLIWOŚCI MODYFIKACJI:

Nasze wycieczki szyjemy na miarę, opisany program może zostać zmieniony, dopasowany do ilości grupy, pory roku, indywidualnych wymagań, wieku uczestników…

– możliwość krótkiego rejsu po jeziorze Lago di Lascia,

– możliwość zwiedzenia Muzeum Atnograficznego Regionu Gallura,

– na szczególne życzenie klienta podczas obiadu może Wam towarzyszyć sardyński zespół muzyczny, który będzie zabawiać gości.

– możemy zagwarantować także obecność sommeliera z pobliskiej winnicy, który przygotuje degustację win bezpośrednio na życzenie klienta.

DZIĘKI WYCIECZCE:

– jadąc wzdłuż jeziora Lago di Liscia ujrzymy najstarsze drzewa oliwne świata, które mają ponad 3 tysiące lat i jako jedyne w Europie są wpisane na listę dziedzictwa UNESCO.

dowiecie się wiele o regionie Gallura, jego historii, produkcji wina, zdrowej kuchni i życiu mieszkańców,

– dowiecie się, dlaczego Sardyńczycy są tak bardzo długowieczni i zadowoleni z życia

– przeżyjecie niesamowitą ucztę u jednego z najsławniejszych włoskich kucharzy, Gianfranco występuje często w TV włoskiej pokazując walory kuchni sardyńskiej,

– odwiedzicie jedno z magicznych miejsc związanych z tajemniczą cywilizacją nuragiczną,

– zrobicie przepiękne i oryginalne zdjęcia                  

RELACJE NASZYCH GOŚCI:

Witam serdecznie, chcielibyśmy podziękować za wycieczki, które zorganizowała nam pani podczas naszych wakacji, początkowo niechętnie myśleliśmy o wycieczkach w głąb lądu, myśleliśmy, że warto poznać tylko wybrzeże, ale przekonała nas pani, że właśnie tam poznamy prawdziwą Sardynię i miała Pani rację! Krajobrazy , które można zobaczyć , kiedy wjedzie się w głąb wyspy są niepowtarzalne, tak jak i ludzie oraz kuchnia. Cieszymy się, że  mimo braku auta, mogliśmy odwiedzić te miejsca. Atmosfery na kolacji u Gianfranco nie zapomnimy do końca życia J

    Zapisz się do wakacyjnego Newslettera

    Zapisz się do naszego newslettera, aby nie ominęła Cię żadna z naszych wyjątkowych ofert.


    Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
    info@wakacjenasardynii.pl
    Dostępność 24h / 7 dni w tygodniu
    +48 517 417 659
    Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
    w godzinach od 9:00 do 20:00.

      Skorzystaj z formularza kontaktowego






      Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności
      Zobacz regiony