Blog

10.07.2017

wycieczki enogastronomiczne w głąb Sardynii i warsztaty kulinarne w okolicach Szmaragdowego Wybrzeża

thumbnail

Sardynia to oczywiście cudowne plaże, ciepłe morze, słońce witające nas każdego ranka. Jednak wakacje spędzone na plaży,  nabiorą dosłownie szczególnego SMAKU, gdy na chwilę pozostawicie plażę i udacie się na sardyńską wieś, by na łonie przyrody i w asyście autentycznych, pełnych kulinarnych pasji Sardyńczyków posmakować prawdziwych smaków tej wyspy. Cudowne krajobrazy, dzika przyroda, hasające na wolnym wybiegu zwierzęta, niezapomniane smaki niepoprawianych chemicznie, niekonserwowanych sztucznie eko produktów podanych przez rolników, hodowców, pasterzy – oto co spotkacie na naszych enogastronomicznych wycieczkach w głąb wyspy. Chciałabym opowiedzieć Wam dziś o 2 niezwykle ciekawych całodniowych wycieczkach  W POSZUKIWANIU AUTENTYCZNYCH SMAKÓW SARDYNII.

Na pierwszą z kulinarnych podróży zabierzemy Was do najbardziej dzikiej i tajemniczej części Sardynii – do dzikiej górskiej krainy Barbagia. Serpentynami krętych gór wjedziemy wysoko w najwyższe góry sardynii Gennargentu, w pasmo Supramonte. Odwiedzimy 2 górskie miasteczka Orgosolo oraz Oliena, słynące z kolorowych murales – malowideł naściennych, posłuchamy o dawnych krwawych historiach związanych z lokalnymi bandytami, spotkamy sędziwych mieszkańców leniwie kontemplujących sardyńską rzeczywistość , obowiązkowy element sardyńskich miasteczek i wiosek. Już tutaj poczujecie, że czas w głębi wyspy płynie inaczej a proste sprawy jak dobry posiłek i spokojna pogawędka z przyjacielem nabierają tu szczególnego znaczenia...Radosnych przeżyć dzieciom i pasjonatom świata zwierząt przysporzy wizyta w Eco Parco Naule nad piękną rzeką Cedrino – miejscu, gdzie bardzo blisko , na wyciągnięcie ręki spotkacie osiołki, kozy, owce, krowy, a także poobserwujecie bardziej dzikie zwierzęta leśne i górskie. Na obiad zajedziemy do klimatycznego gospodarstwa  wysoko w dolinie Lanaitho, tutaj w otoczeniu gaju oliwnego i górujących nad nami górskich szczytów zjemy wspaniały posiłek. Będą to produkty, które gospodarz Pasquale i jego rodzina hodują i przygotowują tu od pokoleń według niezmienionych tradycyjnych receptur – ich wspaniała oliwa z oliwek, sery kozie i owcze, wędliny i kiełbasy, grillowane bakłażany, fantastyczne słodko-kwaśne cebulki – cipolle di tropea, doskonałe wino cannonau, a na deser  uwielbiane przeze mnie seadas – wypełnione rozpływającym się w ustach serem pierogi z kruchego ciasta polane miodem. Wspaniałe desery i słodycze z lokalnych produktów przygotowuje zona Pasquale. W to fantastyczne miejsce można pojechać także na kolację i zostać na noc w jednym z bungalowów, wtedy do późna w nocy możecie rozkoszować się smakami kolacji. Bywają goście, którzy przylatują tutaj na posiłek helikopterem. Wszyscy, którzy odwiedzili to miejsce podkreślają jego niesamowity klimat, autentyczna sardyńską prostotę i ogromną gościnność gospodarzy. Ponieważ wszystkie nasze wycieczki są szyte na miarę, ten dzień moze stać się jeszcze bardziej ekscytujący dzięki wycieczce jeepami do najgłębszego kanionu Europy

Druga z najbardziej lubianych wycieczek z sardyńska kuchnią w roli głównej to wyprawa na galluryjską wieś, na warsztaty kulinarne u mistrzyń domowej kuchni , sióstr Anny i Marii. W północno-wschodniej części Gallury, rejonu Sardynii  północnej, w urokliwym wiejskim gospodarstwie agroturystycznym Ludurru wspaniale bawią się i uczą kulinarnych tajników i dorośli i dzieci. Wizyta rozpoczyna się od wspólnej zabawy w kucharzy – warsztaty Master Class kuchni sardyńskiej, an których pod okiem najlepszych lokalnych kucharek Anny i Marii nauczycie się przygotowywać sardyński makaron maloreddus oraz sardyńskie ravioli. Przygotowane przez Was w przemiłej atmosferze dania staną na stole, wśród wielu innych smakołyków stanowiąc część uroczystej, ogromnej sardyńskiej uczty, przy której przez długie godziny będziecie delektować się smakami prawdziwej Sardynii. Długo można by wymieniać przystawki, dania główne, desery, nalewki i wina, które zagoszczą na stole , wśród nich najczęściej wspominane przez polskich turystów są marynowane w niezwykłej zalewie z białego wina warzywa – papryki, cukinie, bakłażany, domowe wino i nalewki, sery i wędliny. To miejsce oddalone jest od Olbii tylko o 20 minut autem i niewiele więcej ze Szmaragdowego Wybrzeża, nie musicie więc na długo pozostawiać cudownych sardyńskich plaż, by wybrać się do świata sardyńskiej kuchni.

Jestem pewna, że prócz przepięknych fotografii z sardyńskimi plażami w roli głównej, zabierzecie do deszczowej Polski także wspomnienie tych fantastycznych smaków i klimatów związanych z prostym, a niezwykle zdrowym sardyńskim jedzeniem. Wiele z doskonałych lokalnych produktów możecie na tych wycieczkach kupić wprost od ich twórców i hodowców i zabrać do kraju, by w zimowe wieczory delektować się ich smakiem i wspominać magiczną Sardynię...


avatar

Alicja Stolarczyk

Specjalistka i hobbystka w kwestiach wakacji na Sardynii. Ma za sobą udział w wielu wycieczkach i odwiedziła już wiele hoteli na Sardynii. Łączy w sobie wiele pasji. Jest nauczycielką, podróżniczką i indianistką. Prywatnie jest mamą i uwielbia góry, nie tylko te na sardyńskiej wyspie. Inspiruje ją wszelkiego rodzaju rękodzieło oraz działanie w grupie.

Instagram