Wycieczka panoramiczno-kulinarna na zachodnie wybrzeże
Całodniowa wycieczka objazdowa z polskim przewodnikiem w kameralnej grupie po zachodnim wybrzeżu Sardynii. Zachodnie wybrzeże to najmniej znana turystom część Sardynii. Czekają tu na Was oszałamiające krajobrazy, stare kopalnie i najlepsza na wyspie kuchnia oparta na rybach i owocach morza.
CZAS TRWANIA – 8 godzin, w godz. 9-18,
START – Cagliari
CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny, wygodny strój, filtr przeciwsłoneczny, nakrycie głowy, wodę,
CENA – wkrótce
CENA ZAWIERA:
– przewodnik polskojęzyczny, transfery, extra płatny obiad u rybaków,
PROGRAM WYCIECZKI
– spotykamy się w wyznaczonym miejscu z naszym polskim przewodnikiem, przejazd ze stolicy na zachodnie wybrzeże, trasa panoramiczna w Nebida z zapierającymi dech w piersi widokami na morze i wyrastającą z niego gigantyczną skałę o wys. 133 m – Pan di Zucchero,
– zwiedzamy Porto Flavia , to przyklejony do wysokiego klifu port starej kopalni, słuchamy o industrialnej historii rejonu Iglesias,
– przejeżdżamy przez miasteczka Buggeru , następnie Guspini, to miejsca, gdzie czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu,
– zatrzymujemy się nad zalewem u rybaków na wspaniały rybny obiad, najświeższe ryby i owoce morza doskonale przyrządzone według lokalnych przepisów, poznajemy tradycję wytwarzania bot targi – sardyńskiego kawioru z cefala
– wjeżdżamy na półwysep Sinis z unikatową kwarcową plażą Is Arutas, odwiedzamy miasteczko San Giovanni di Sinis, słuchamy opowieści o antycznych obrzędach, które przetrwały w tych okolicach.
– odwiedzamy San Salvatore, miasteczko gdzie kręcone są filmy westerny oraz najstarszy kościółek na Sardynii z freskami rzymskimi
– powrót do Cagliari
MOŻLIWOŚCI MODYFIKACJI – Nasze wycieczki szyjemy na miarę, opisany program może zostać zmieniony, dopasowany do ilości grupy, pory roku, indywidualnych wymagań, wieku uczestników, możliwość transferu w miejsce startu,
DZIĘKI WYCIECZCE:
– poznacie zachodnie wybrzeże Sardynii, rejon gdzie nie zagościła jeszcze wielka turystyka, wciąż pełen dzikich krajobrazów i autentycznej sardyńskiej kultury,
– skosztujecie sardyńskiej kuchni wybrzeża, opartej na rybach i owocach morza,
– spędzicie dzień na łonie natury w kameralnej grupie i sympatycznej atmosferze.