WYCIECZKA W OKOLICY PORTO SAN PAOLO - DEGUSTACJA WIN Z ODROBINĄ ARCHEOLOGII
Wybrzeże niezwykłej urody, odrobina fascynującej historii wyspy, degustacja win oraz wyśmienita kolacja na bazie ryb. Fascynujący dzień ukazujący Sardynię w pigułce – jej kulinaria, przyroda i wina przedłużające szczęśliwe życie.
START – północno-wschodnie wybrzeże
CZAS TRWANIA – ok. 5 h
CEN ZAWIERA – przewodnik polskojęzyczny, transfer z/do hotelu w rejonie od Costa Smeralda do San Teodoro, wstęp do miejsc archeologicznych, degustacja 3 win z przystawkami, kolacja na bazie ryb
PROGRAM WYCIECZKI
- Odbiermy Was z hotelu na północno-wschodnim wybrzeżu wyspy i wyruszamy na dzień pełen wrażeń.
- Pierwszym punktem dnia będzie zwiedzanie ruin średnowiecznego zamku Pedres, który pełnił funkcję fortecy obronnej. Następnie udamy się do Grobów Gigantów Su Monte’e S’Ape. Na Sardynii spotkać można dwa rodzaje pozostałości po epoce nuragijskiej – prehistoryczne budowle mieszkalne nuraghe oraz Groby Gigantów. Groby Gigantów to megalityczne kamienne grobowce o dużych rozmiarach, z którymi wiążą się niezwykłe historie.
- Przejedziemy cudownym wybrzeżem znanym w całej Europie ze swojego zachwycającego piękna niczym najbardziej odległe egzotyczne wyspy.
- Teraz czeka nas wizyta w młodej winnicy założonej w 2003 roku, gdzie odkryjecie tajemnice najlepszych win na wyspie- białego Vermentino oraz czerwonego Cannonau. Sardynia słynie z wyśmienitych win zaliczanych do najlepszych we Włoszech oraz najstarszych i najzdrowszych na świecie. Wybierzemy się na degustację trzech win, gdzie wykwalifikowany sommelier i miłośnik wina opowie o procesie jego produkcji oraz tajemnicy doboru idealnych przystawek, które dopełniają jego smak.
- Kontynuacją zapoznawania się z kulinarną twarzą wyspy będzie kolacja w świetnej restuaracji, specjalizującej się w daniach rybnych. Tutaj posmakujemy wyśmienitości pochodzących z wybrzeży Sardynii, najświeższe lokalne produkty będące znakiem rozpoznawczym tych okolic.
Niezapomniany dzień, podczas którego poznacie jeden z najważniejszych elementów sardyńskiej kultury – jej lokalna morska kuchnia oraz lokalne wina znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Plus odrobina historii i rzetelnej wiedzy od profesjonalnego sommeliera tworzy nam niezapomniany dzień w wesołej atmosferze.