Agroturystyka Gorropu, Dorgali
Gospodarstwo agroturystyczne położone w najwyższych górach Sardynii , na terenie parku narodowego – miejsce dla pasjonatów gór, trekkingu, fantastycznych widoków, ale także autentycznej lokalnej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, leży w pobliżu kanionu Su Gorropu- przepięknego i najgłębszego w Europie wąwozu, spacer w jego początkowym odcinku to niezapomniana wycieczka także dla rodzin z dziećmi.
Lokalizacja – w pobliżu trasy SS125 w górach Gennargentu, gmina Dorgali,
Pokoje – pokoje 2,3, oraz 5 osobowe, jest także kawalerka z aneksem kuchennym,
Wyposażenie pokoi – łazienka, klimatyzacja,
Wyżywienie – BB i HB
Rodzaj kuchni
Gospodarstwo agroturystyczne oferuje wyłącznie autentyczne i doskonałe dania kuchni lokalnej, opartych na lokalnych produktach. Wiele z podawanych dań przyrządzono z owoców, warzyw, mięs, serów wytworzonych i wyhodowanych na miejscu lub w najbliższej okolicy, u rodziny i sąsiadów.
Opis gospodarstwa
Pokoje urządzono ze smakiem, piękne stylowe meble, gustowne dekoracje nawiązujące do sztuki i krajobrazu krainy Barbagia i lokalnego rzemiosła. Wnętrza odnowiono niedawno, pokoje z łazienkami mieszczą od 2 do 5 osób, jest także kawalerka z aneksem kuchennym. Każdy pokój ma duży, umeblowany taras. Spożywając posiłki lub wypoczywając na rozległych tarasach, możecie podziwiać majestatyczne widoki najwyższych gór Sardynii – Gennargentu. 10-15 minut autem do centrum górskiego, sporego miasteczka Dorgali, znajdziecie tam wszystkie uroki cywilizacji – punkty usługowe, lokale gastronomiczne, sklepy, supermarkety, aptekę i bankomat.
Zjecie tutaj autentyczne i doskonałe dania kuchni lokalnej, opartych na lokalnych produktach. Wiele z podawanych dań przyrządzono z owoców, warzyw, mięs, serów wytworzonych i wyhodowanych na miejscu lub w najbliższej okolicy, u rodziny i sąsiadów. Zjecie tutaj bardzo ciekawe antipasti – wędliny i sery, ravioli alla Dorgalese czyli pierożki po dorgalsku, specjalny lokalny rodzaj pieczywa – sa coccone grussa. Do posiłków oczywiście wypijecie doskonałe lokalne wino czerwone cannonau i domowe nalewki np. Mirto. Na miejscu piecze się na kolacje prosiaka na ruszcie. Wszystko w atmosferze slow food i slow life.
W pobliżu gospodarstwa przebiega wiele szlaków i tras turystycznych, kolarskich, są bezdroża na przejażdżki jeepem lub na enduro. Bardzo blisko stąd na płaskowyż Golgo, gdzie dzieci mogą się poznać z wesołymi, oswojonymi osiołkami, w miejsca, skąd ruszają trasy do kanionu Su Gorropu, na słynne plaże ukryte pod klifami, np. Cala Golorotze’ czy Cala Mariolu…Są ciekawe stanowiska archeologiczne i ukryte głęboko w górach niesamowicie ciekawe wioski, pełne folkloru i rdzennej kultury.
Możecie zatrzymać się tutaj na krótki pobyt w czasie przejazdu np. z północy na południe wyspy, wybrać się na 2-3 dniowy pobyt w głąb wyspy. Jeśli jednak kochacie i góry i morze możecie spędzić tutaj więcej czasu, godząc obie te pasje – górskie trasy trekkingowi prowadzące do ukrytych pod klifami unikatowych plaż. W ok. 15 minut jazdy autem jesteście w nadmorskim uroczym miasteczku Cala Gonone, tam piękne plaże, ciekawe nie tylko dla dzieci akwarium, port turystyczny.