Top 10 produktów, których musisz spróbować na Sardynii!
Prawdziwa podróż to poznawanie nowych miejsc wszystkimi zmysłami. Oglądanie, podziwianie, dotykanie, słuchanie, wąchanie i oczywiście SMAKOWANIE. Wakacje na Sardynii bez sardyńskiej kuchni to zdecydowanie wakacje stracone. Oto nasza subiektywna i wypracowana na podstawie licznych wypraw kulinarnych, degustacji i enogastronomicznych przygód, lista 10 sardyńskich produktów, których obowiązkowo musicie spróbować! Uwaga – nie wymieniamy trunków, to temat na zupełnie inną, równie obszerną i aromatyczną opowieść…
1: PECORINO SARDO DOP
Czyli owczy ser. Jeśli przypadkiem nie uda Wam się skosztować wszystkich 10 opisanych sardyńskich przysmaków, błagam, nie pakujcie się do wyjazdu, zanim nie skosztujecie tutejszych serów!
To byłaby naprawdę wielka strata, są bardzo zdrowe, bardzo smaczne oraz wytwarzane wciąż tradycyjnymi metodami. W moim bagażu po każdym powrocie z Sardynii są co najmniej 3 spore kawałki sera – owczy czyli pecorino, kozi czyli caprino oraz vacino czyli krowi. Kupując ser zwróćcie uwagę, czy ma etykietkę D.O.P. – to gwarancja dobrej jakości, tradycyjnych, zdrowych metod produkcji i przechowywania. Jeśli przywieziecie sardyńskie sery do domu, zdziwicie się, jak długo zachowują świeżość.
Można je trzymać w lodówce lub chłodnym miejscu wiele miesięcy!
2: SEADAS, CZYLI PIEROGI NA SARDYNII
Jeśli traficie na lokalna festę i zobaczycie gdzieś na plakacie czy ogrodzeniu napis „SAEDAS” i strzałkę –koniecznie ruszajcie za nią! Jeśli wybierzecie się na sardyńską ucztę i po kolacji podadzą seadas, nie wychodźcie przed deserem! Te duże, okrągłe pierogi z kruchego ciasta, wypełnione rozpływającym się w ustach miękkim młodym owczym serem, polane obficie miodem podawane zawsze na ciepło. Sprawiają, że jakiekolwiek postanowienia unikania słodyczy, jakie czasem podejmuję, ulatują natychmiast w czyste sardyńskie niebo…
3. ABBAMELE Z RICOTTĄ
Czyli twarożek polany czarnym miodem – jeśli na sardyńskiej uczcie w ramach deseru na stole nie wyląduje seadas, to bardzo prawdopodobne, że ujrzycie na talerzyku kawałek świeżutkiego, miękkiego twarożku polany ciemnym, gęstym miodem.
Wielu naszych gości twierdzi, że wakacje na Sardynii w ich wspomnieniach to często smak tego deseru. W agroturystyce z prawdziwego zdarzenia, a tylko do takich Was zabierzemy, twarożek jest przygotowywany na miejscu, a miód na twarożku to nie zwyczajny miód. To abbamele – jeden z najstarszych produktów gastronomicznych wytwarzanych na Sardynii. Aby producent mógł nazwać swój miód „abbamele” musi spełnić surowe warunki jego produkcji.
4: PANE CARASAU
Wygląda niepozornie, choć mnie od razu urzekł jego okrągły kształt. Te cieniutkie, kruche i suche placki to kultywowana do dziś tradycja związana z kulturą pasterska. Sardyńscy pasterze spędzając długie tygodnie na pastwiskach ze swymi stadami potrzebowali pieczywa, które długo się nie psuje. I taki rzeczywiście jest chleb Carasu.
Przywożę zawsze pudełko tego chleba z mojej ukochanej wyspy i zjadam po trochu, skropiony dobrą bio oliwą przez długie miesiące. Można go podawać na wiele sposobów. Zwilżony wodą, jak naleśnik ze zwiniętym w środku kawałkiem sera. Pokruszony i wrzucony do gęstej zupy czy sosu. Zanurzony w rosole, posmarowany sosem pomidorowym, z sadzonym jajkiem na środku, posypany owczym serem… Powstaje w bardzo ciekawy sposób, pieczony tradycyjną metodą w piecu drzewnym. To egzotyczne widowisko zapewni Wam wycieczka kulinarna z pieczeniem chleba, nie chcę opowiadać szczegółów, musicie zobaczyć to na własne oczy.
5: POMPIA
Wyobraźcie sobie wielki, ciężki pomarańczowy grejpfrut o grubej, pachnącej skórce z białym miąższem i soczystym, przypominającym pomarańczę wnętrzem. To właśnie pompia rosnąca tylko w północno wschodniej części wyspy. Sardyńczycy, bardzo twórczy jeśli chodzi o wykorzystanie darów natury, robią z różnych części owoców nalewki, marmolady, desery. Doceniła ten bardzo zdrowy owoc szanowana instytucja kontrolująca jakość tradycyjnych sardyńskich produktów kulinarnych – Fondazione Slow Food. Umieściła pompię i jego przetwory na liście sześciu sardyńskich produktów, które zasługują na miano autentycznego slow food . Miałam przyjemność skosztować świeżego owocu, nalewki i konfitury – pycha!
6: ZAFFERANO – SARDYŃSKI SZAFRAN
Jeśli wymieniamy najważniejsze sardyńskie produkty, nie może zabraknąć szafranu. Wspomniana powyżej kapituła Fondazione Slow Food, strzegąca autentyczności sardyńskich produktów, na liście najlepszych slow food umieściła także sardyński szafran.
Musicie wiedzieć, że Sardynia jednym z głównych światowych źródeł tej drogocennej przyprawy. Na wielkiej, żyznej równinie Campidano w południowej części wyspy uprawia się ogromne ilości Crocus Sativus – krokusów uprawnych. Z wysuszonych, delikatnych kwiatów wytwarza się tę najdroższą przyprawę świata. Najdroższą, bo aby powstał 1 kg przyprawy, trzeba zebrać ok. 150 tys. kwiatów! Rozległe pola fioletowo kwitnących sardyńskich krokusów uprawnych to powalający, przepiękny widok. W menu sardyńskich restauracji znajdziecie mnóstwo potraw z szafranem – makaron z tuńczykiem i szafranem, ryż z warzywami i szafranem, krewetki z cukinią i szafranem…
7: KAWIOR BOTTARGA
Suszona tradycyjną i pracochłonną metodą ikra tuńczyka lub cefala to na wyspie tradycyjny dodatek do spaghetti. Spotkacie ją także w przystawkach przed kolacją rybną. Bottargę kupicie w dobrych sklepach z lokalnymi produktami spożywczymi, ale często także w zwykłym markecie. Sardynia jest jednym z najważniejszych na świecie dostawców suszonej ikry z tuńczyka oraz z cefala. Bottarga ma intensywny, rybny i słony smak – może odstraszyć, ale jest w tym smaku urok Sardynii i siła charakteru jej mieszkańców. Obowiązkowo do spróbowania choć raz!
8: MAKARON FREGULA
Sardyński makaron, kolejna kulinarna pamiątka po bardzo zamierzchłej przeszłości wyspy. Te maleńkie, twarde kuleczki z mąki semola były znane na Sardynii już w czasach, gdy panowali tutaj Fenicjanie i Kartagińczycy. Podobno fregulę jedzono na wyspie już 10 wieków przed Chrystusem!
Jej dzisiejsza nazwa pochodzi z łaciny, od słowa ferculum – okruszek. Prawdziwą, tradycyjną fregulę wytwarza się ręcznie z użyciem tylko mąki, ciepłej wody i soli. Małe, toczone ręcznie kuleczki schną naturalnie, po czym są przypiekane w piecu. Wakacje na Sardynii powinny obowiązkowo zawierać choć jeden posiłek z tym pysznym i zdrowym makaronem. Fregulę zjecie na Sardynii na wiele sposobów – najczęściej podaje się fregulę z sosem pomidorowym i małżami. To obowiązkowy element kuchni na wybrzeżu opartej na rybach i owocach morza. Przy tym daniu toast najlepiej wznieść lampką białego vermentino di Gallura.
9: PIECZONY PROSIAK Z MIRTO
Bardzo tradycyjna sardyńska potrawa, przygotowywana na ruszcie i podawana w wielu gospodarstwach na obiad lub kolację. Jestem wegetarianką i niewiele powiem Wam o jej smaku, jednak wszyscy chwalą aromatyczny, wzmocniony ziołami smak delikatnego mięsa. Wakacje na Sardynii bez sardyńskiej uczty z prosiaczkiem większość osób uznaje za niepełne. Danie jest często dekorowane zielonymi gałązkami mirto, to rosnący wszędzie na wyspie krzak, element śródziemnomorskiej makii. Wytwarza się z niego nalewkę o tej samej nazwie. Na 99% po zjedzeniu maialino sardo, czyli sardyńskiego prosiaczka, gospodarze agroturystyki podadzą na stół butelki z bardzo ciemna nalewką, będzie to właśnie mirto, a jego kieliszeczek pomoże strawić ucztę.
10: SER CASU MARZU
Na pewno już o nim słyszeliście, to prawdziwa ciekawostka kulinarna – chyba nigdzie indziej na świecie nie używa się larw much do produkcji sera… Pomocna muszka nazywa się Piophila Casei, a namawiać szczególnie jej nie trzeba, bo to „mucha serowa”, która uwielbia składać jaja w serze. Tak, wiem, brzmi to strasznie, ale w sumie owady, larwy, czy robaki zjada się w wielu miejscach świata. Na Sardynii zjada się je tylko razem z pysznym serem! Ser Casu Marzu wbrew tym strasznym historiom, ma bardzo ciekawy, ostry smak, ja go określam „ smak sera razy 10”. Tak – spróbowałam go i nie żałuję!
SARDYNIA: ODKRYJ Z NAMI WYSPĘ!
Gdzie tych wszystkich produktów szukać? Jak znaleźć miejsca, w których skosztujecie tych autentycznych, nie podrabianych, przygotowanych według tradycyjnych receptur i z najlepszych produktów? Oczywiście najlepiej zaufać naszej znajomości wyspy, wybrać się z nami na warsztaty kulinarne, lokalne festy z degustacjami, enogastronomiczne wycieczki, czy festiwale kulinarne. Na naszych 'szytych na miarę’ wycieczkach czekają Cię niezapomniane chwile – poznasz lokalnych mieszkańców, zobaczysz najpiękniejsze zakątki Sardynii, posmakujesz magii tutejszej kuchni:
BIO PRODUKTY DOSTARCZONE PROSTO DO WAS
Wyobraźcie sobie taki rodzaj komfortu: w trakcie luksusowego wypoczynku nie musicie przejmować się nawet najprostszymi zakupami spożywczymi, czy poszukiwaniem najświeższych produktów.
Proponujemy Wam właśnie taki luksus – podczas pobytu, codziennie rano, do Waszego apartamentu lub willi mogą zostać dostarczone ekologiczne, sardyńskie produkty.
Nasza oferta nie tylko ułatwi organizację, ale także wprowadzi do Waszej diety autentyczne sardyńskie smaki. A musicie wiedzieć, że Sardynia słynie z ekologicznej żywności znanej w całym basenie Morza Śródziemnego!
Rozpocznijcie poranek od śniadania złożonego z produktów, które rozbudzą Was oraz Wasze podniebienia: chrupkim, świeżym pieczywem, owocami zebranymi w lokalnym sadzie oraz oliwą z sardyńskich gajów oliwnych. Na obiad i kolację spróbujcie makaronów z rzemieślniczych wytwórni, świeżych ryb i owoców morza, mięs z naturalnych hodowli i warzyw z lokalnych targów.
KOMPLEKSOWA ORGANIZACJA POBYTU + POLSKA ASYSTA NA MIEJSCU
Naszą misją jest pomoc w spełnianiu wakacyjnych marzeń, dlatego oferujemy kompleksową organizację całego pobytu – zajmiemy się kreowaniem Waszych wspomnień! Każdy pakiet wakacyjny 'szyjemy na miarę” według indywidualnych oczekiwań, dbając o każdy szczegół podróży i zapewnienie usług na najwyższym poziomie. Spersonalizowana oferta może zawierać:
- przeloty samolotowe, przeprawy promowe,
- prywatne przeloty luksusowym odrzutowcem,
- transfery z/na lotnisko oraz na innych trasach,
- oferty wynajmu samochodu oraz rezerwacja auta,
- najlepsze oferty hoteli, apartamentów i willi,
- oferta najciekawszych wycieczek i atrakcji,
- listy polecanych restauracji, lokali, winnic,
- lokalna asysta w języku polskim, usługa concierge.
W celu otrzymania szczegółowych informacji i spersonalizowanej oferty skontaktuj się z nami!