Warsztaty kulinarne - sardyńska pasta z Simonettą
Oryginalny sposób na poznanie kulinarnej tradycji Sardynii – niepowtarzalne warsztaty kulinarne prowadzone przez sardyńską gospodynię Simonettę, której pasją jest przygotowywanie tradycyjnej pasty. Do jej wytwarzania używa produktów wysokiej jakości, jest to jeden z sekretów długowieczności lokalnych mieszkańców. Dodatkową atrakcją jest lokalizacja – piękna, antyczna willa, która oddaje ducha przeszłości wyspy.
- CZAS TRWANIA – ok. 3-4 h, od 10:30 lub 18:30
- START – okolice Olbii i Costa Smeralda
- GRUPA – do 12 osób lub warsztaty na wyłączność
- CO ZABRAĆ – wygodne ubrania i buty, apetyt na pastę sardyńską
- CENA ZAWIERA – warsztaty kulinarne, polskojęzyczny przewodnik, aperitif, wino Cannonau
- extra płatne – transfery na miejsce startu
Plan warsztatów
Warsztaty odbywają się w uroczej wiosce Battista liczącej 250 lat, położonej w historycznej krainie Gallura. Doświadczycie tu magii i podróży w przeszłość pomiędzy granitowymi domami i słomianymi dachami tradycyjnych domów wiejskich zwanych „stazzo”.
Nasza przygoda długowieczności rozpocznie się w małej rzemieślniczej winiarni, w której zapoznacie się z tradycyjnymi produktami i narzędziami, w otoczeniu zapachu dzikiej mięty i świeżego tradycyjnego chleba wypiekanego w piecu opalanym drewnem. Tutaj czeka na nas wspaniała degustacja – śniadanie lub aperitif z lokalnych bio produktów.
W antycznej willi, gdzie czuć ducha przeszłości, ubierzemy fartuchy i przy masywnym drewnianym stole rozpoczniemy naukę tradycyjnej kuchni sardyńskiej!
Zaczniemy mieszać wodę i organiczną semolinę wyprodukowaną z ziaren mających 1000 lat, przygotujecie dwa różne kształty pasty. W trakcie posłuchacie historii i anegdotek o tradycjach i zwyczajach, poznacie również 3 elementy sardyńskiej długowieczności – prace domowe, wino oraz bio żywność.
Następnie, po nauce, przyjdzie czas na najlepsze – degustacja własnoręcznie przygotowanego makaronu! Delikatne tradycyjne sosy i dodatki, a wszystko to w akompaniamencie wspaniałego słynnego wina – czerwonego Cannonau, wytwarzanego na miejscu, niezawierającego siarczanów. Wszystkie posiłki są wegetariańskie – warzywa, strączki, owoce, sery. Warsztaty kulinarne to niepowtarzalna okazja nie tylko na zapoznanie się z lokalną kuchnią i sposobami wyrobu makaronu, lecz również tradycjami wyspy i prawdziwym życiem mieszkańców. Jesteśmy pewni, że autentyczne smaki oraz wielka pasja Simonetty rozkochają Was w Sardynii!
WYBIERZCIE SIĘ Z NAMI NA ODKRYWANIE WYSPY!
Na naszych 'szytych na miarę’ wycieczkach czekają na Was niezapomniane chwile – poznacie lokalnych mieszkańców, zobaczycie najpiękniejsze zakątki południowej Sardynii, posmakujecie magii tutejszej kuchni. A wszystko to dopasujemy do Twoich oczekiwań!
Dostawa najlepszych lokalnych bio produktów
By zadbać o Wasz najwyższy komfort i kompleksowość usług oferujemy dostawę najwyższej jakości sardyńskich bio produktów. Bez wychodzenia z willi możecie cieszyć się wspólnym przygotowywaniem posiłków i rozkoszowaniem się wyspiarskimi smakami.
- ekologiczne bio oliwy extravergine z oliwek
- najlepsze wina
- chleb carasau
- warzywa i owoce ekologiczne lub bio
- marmelady i konfitury z owoców, np. z pompia
- marynowane warzywa w oliwie, kremy z warzyw, oliwki
- makarony z orkisza nietoksycznego lub pełnoziarniste
- ryż z rejonów Oristano
- ryby i owoce morza z połowów od rybaków
- mięso i jajka bio
- miody, czarny czosnek, zioła i sól aromatyzowana
- szafran i oliwa z szafranem
- hydrolaty i olejki eteryczne dla skory po opalaniu idealne do utrzymania wilgotności i nawilżenia skóry
Oferta wynajmu samochodów
Nasza polska wypożyczalnia aut oferuje samochody różnego typu – od mniejszych Fiatów, przez auta z dużym bagażnikiem. W naszej ofercie znajdziecie również samochody luksusowe.
Kompleksowa organizacja pobytu
Naszą misją jest pomoc w spełnianiu wakacyjnych marzeń, dlatego oferujemy kompleksową organizację całego pobytu. Każdy pakiet wakacyjny 'szyjemy na miarę” według indywidualnych oczekiwań.
Masz dodatkowe pytania? Skontaktuj się z nami!