Jeepem przez góry na wegańską ucztę u sardyńskiego gospodarza
Wśród odwiedzających Sardynię jest coraz więcej wegetarian i wegan. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy spotkanie z lokalną kuchnią, oszałamiającymi krajobrazami i gościnnymi mieszkańcami, ale bez mięsnych akcentów. Sardyńska cucina di terra, czyli kuchnia w głębi wyspy jest oparta o warzywa i mięso, ale te pierwsze mogą stanowić podstawę pysznego i zdrowego posiłku!
Wychodząc naprzeciw trendom żywieniowym, namówiliśmy naszego sprawdzonego sardyńskiego gospodarza Pasquale, by wraz z żona opracowali specjalne, pyszne menu wegańskie. Musicie wiedzieć, że Pasquale gościł w swojej górskiej hacjendzie nie byle jakich gości. Bywały tu na sardyńskich ucztach Madonna i Claudia Schiffer.
ODKRYJ DZIKĄ STRONĘ SARDYNII
Nasi goście wracają zachwyceni i bardzo najedzeni z tej wycieczki! Przed spotkaniem z najzdrowszym rozdziałem sardyńskiej kuchni i z najgościnniejszymi Sardyńczykami, tradycyjne lody i aromatyczna kawa w klimatycznym miasteczku Oliena. Następnie wskoczymy do jeepów i pognamy przez bezdroża najwyższych sardyńskich gór podziwiając oszałamiające krajobrazy. Staniemy na szczycie Monte Corrasi o wysokości 1200 m n.p.m. Odwiedzimy fantastyczną dolinę Valle di Lanaitho, ukryta pod górskim masywem Gennargentu. Pyszny brunch z lokalnych produktów, fantastyczne widoki na gaje oliwne i opowieść o życiu sardyńskiego pasterza.
Teraz krótki spacer szlakiem do magicznej górskiej groty – Sa Oche. Dolina pełna jest niezwykłych grot – można podziwiać ogromne stalaktyty i stalagmity, wewnętrzne jeziora, a nawet kwarcowe plaże, groty te mają nawet 20.000 lat!
WEGAŃSKA LUB WEGETARIAŃSKA SARDYŃSKA UCZTA
Czas na najważniejszy punkt programu – wracamy do miasteczka Oliena, gdzie czeka na nas wyśmienita sardyńska uczta w wersji vege. Zostajemy zaproszeni do rodzinnej winnicy i gospodarstwa Pasquale, gdzie cała rodzina wytwarza wspaniałe produkty. Pasqulae i jego rodzina wykreowali z lokalnych bio produktów wyśmienite menu wegańskie.
Ich wariacje kulinarne na temat bakłażana doceniliby najlepsi mistrzowie kuchni! Bakłażan zapiekany w oliwie z ziołami, bakłażan grillowany, marynowany. Aromatyczny ryż zapiekany ze wspaniałymi, lokalnymi warzywami, przepyszne pomidorki, cukinie, fenkuły. Lokalny chlebek polany doskonałą oliwą, ręcznie robiony makaron, domowe wino. Na uczcie nie zabraknie pysznych, świeżych owoców z sadu gospodarzy. Na deser lokalne słodkości na bazie migdałów i miodu, a na koniec digestivi, czyli nalewki pomagające strawić obfity posiłek oraz kawa.
Serdecznie zapraszamy wszystkich wegan i wegetarian na spotkanie ze zdrową lokalną kuchnią i otwartymi, gościnnymi mieszkańcami w najwyższych sardyńskich górach!
KOMPLEKSOWA ORGANIZACJA POBYTU + POLSKA ASYSTA NA MIEJSCU
Naszą misją jest pomoc w spełnianiu wakacyjnych marzeń, dlatego oferujemy kompleksową organizację całego pobytu – zajmiemy się kreowaniem Waszych wspomnień! Każdy pakiet wakacyjny 'szyjemy na miarę” według indywidualnych oczekiwań, dbając o każdy szczegół podróży i zapewnienie usług na najwyższym poziomie. Spersonalizowana oferta może zawierać:
- przeloty samolotowe, przeprawy promowe,
- prywatne przeloty luksusowym odrzutowcem,
- transfery z/na lotnisko oraz na innych trasach,
- oferty wynajmu samochodu oraz rezerwacja auta,
- najlepsze oferty hoteli, apartamentów i willi,
- oferta najciekawszych wycieczek i atrakcji,
- listy polecanych restauracji, lokali, winnic,
- lokalna asysta w języku polskim, usługa concierge.
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy
o wypełnienie formularza lub kontakt z biurem
+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl