Gambero Rosso to włoski przewodnik kulinarny, organizator festiwali i konkursów winiarskich, wielki autorytet w sprawach enogastronomicznych. W jego najnowszym wydaniu znalazło się aż 6 sardyńskich produktów:
- oliwa z oliwek z Alghero
- sardyński miód poziomkowy
- ciasteczka reginette z Dorgali
- biszkopty savoiadrone z Fonni
- tuńczyk z Cabras
- ryż carnaroli z Oristano
To niesamowite, okazuje się, ze polscy turyści mają nosa do najlepszych sardyńskich specjałów kulinarnych! Na naszych wycieczkach do Dzikiej Barbagii, właśnie ciasteczka reginette z Dorgali cieszą się największym powodzeniem wśród słodkich przekąsek.
Razem z całym kulinarnym światem Sardynii jesteśmy dumni, że także poza wyspą docenia się jakość i smak lokalnej kuchni. O tym, że jedząc “po sardyńsku” przedłużacie sobie życie i dodajecie zdrowia, nie trzeba już nikogo przekonywać. Moc sardyńskiego slow food i slow life staje się głośna na całym świecie i nabiera szczególnej mocy w dzisiejszych czasach.
Na naszych rejsach i wycieczkach możecie skosztować i docenić najlepsze sardyńskie produkty spożywcze. Przykład – fantastyczne posiłki na rejsach katamaranem po archipelagu La Maddalena.
Na cudownym rejsie katamaranem z kapitanem Filippo odczujecie genialne połączenie slow food i slow life. Konstrukcja katamaranu zapewnia przestronność i mniej kołysania, więc nawet osoby z chorobą morską mogą w spokoju cieszyć się widokami i wybornym posiłkiem. Po odwiedzeniu rajskich, bezludnych wysepek rozsianych na szmaragdowym morzu, zjecie pyszny obiad – przystawki z lokalnych wędlin i serów, makaron z sosem pomidorowym i bazylią,, białe wino lub piwo, napoje, a po obiedzie aromatyczna kawa, świeże sezonowe owoce i deser. Oczywiście, obowiązkowy na Sardynii po obfitym posiłku kieliszek digestivo Mirto, czyli najsłynniejszej sardyńskiej nalewki, dla dzieci ciasteczka i lody. Furorę robi wśród gości sałatka z solirodów, czyli morskich szparagów. To ciekawe warzywo dostarcza nam cennych mikroelementów oraz witamin. Szczególnie, gdy rośnie w krystalicznie czystym morzu, a tak właśnie jest na Sardynii. Po tej morskiej uczcie czeka Was leniwy relaks i słoneczne kąpiele na pokładzie. Od lat zbieramy opinie i relacje polskich turystów, musicie wiedzieć, że rejs po morzu jest najczęściej wspominanym elementem wymarzonych wakacji na Sardynii, a rejsy z Filippo pojawiają się w recenzjach najczęściej. To właśnie dzień na bajecznym archipelagu z Filippo i jego morską kuchnią był jednym z powodów rozkochania się w Sardynii pewnej polskiej rodziny. Niedawno kupili oni na wyspie apartament, tutaj przeczytacie wywiad z nimi.
Doceniane na całym świecie sardyńskie przysmaki zjecie oczywiście w wielu innych miejscach, np. w sprawdzonych restauracjach slow foodowych.
Rezerwując z nami wakacje na Sardynii, możecie liczyć na autentyczne i niezapomniane doznania kulinarne.
Zapraszamy do kontaktu!
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy o wypełnienie formularza lub kontakt z biurem
+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl