Hotel Restauracja S'Apposentu, Siddi
Magiczne miejsce, gdzie zgodnie królują sardyńsku gościnność i sardyńsku kuchnia. Restauracja i jedna z filii uznanej w całych Włoszech Accademia Casa Puddu – akademii sztuk kulinarnych, ceniona przez koneserów autentycznej lokalnej kuchni i zwykłych smakoszy. Jeśli należycie do grona podróżników, którzy poznają nowe miejsca przede wszystkim zmysłem smaku, zaznaczcie ten punkt na Waszej mapie! Przenocujecie tu w eleganckich, stylowych pokojach z łazienkami, zjecie niesamowite posiłki oparte na tradycji i najlepszych bio produktach, weźmiecie udział w warsztatach kulinarnych, prócz tego cudownie odpoczniecie od cywilizacji i zgiełku wśród dzikiej, nieujarzmionej przyrody wyspy. Miejsce bardzo kameralne, zaledwie 3 pokoje z łazienkami, urządzone z stylu sardyńskim, przytulne i funkcjonalne.
W kuchni króluje tutaj mistrz kuchni, słynny Roberto Petza, który uczył się tajników gotowania podróżując po świecie, po czym powrócił do ojczyzny, by robić to, co kocha najbardziej – gotować. Miejsce ma klimat bardzo tradycyjny, ale serwowana tu kuchnia jest bardzo innowacyjna, to udany romans najstarszych sardyńskich receptur z kulinarną innowacją i artyzmem. Nowe spojrzenie gospodarza na antyczne smaki zostało dostrzeżone przez prasę, ekspertów, pasjonatów gastronomicznych. Wielu chce się uczyć sztuki gotowania od tego mistrza.
Hotelik i sławna już na całej wyspie i w Europie restauracja znajdują się w głębi wyspy, na rozległej żyznej równinie Campidano, blisko stąd do Giara di Gesturi, płaskowyżu, na którym żyją dzikie konie, do Su Nuraxi w Barrumini, największego kompleksu nuragicznego na Sardynii. Dobra baza wypadowa do odwiedzenia wielu pięknych miejsc, np. półwyspu Sinis z antycznym miastem Thorros rozłożonym nad brzegiem morza, kompleksu term i Spa Fordongianus, dzikich plaż w rejonie Costa Verde. Zapraszamy min na ekscytujące nocne safari po bezdrożach Zielonego Wybrzeża. Możecie spędzić tu dłuższy pobyt, ale to także doskonały punkt na krótki 2-3 dniowy postój w czasie wędrówki po wyspie lub wyprawę na sardyńską ucztę z noclegiem.