Szafran - czerwone złoto Sardynii

Musisz to przeżyć

Willa + katamaran = najwspanialsze wakacje na Sardynii

Willa + katamaran = najwspanialsze wakacje na Sardynii

Oto najnowszy przepis na najwspanialsze sardyńskie wakacje – tydzień w bajecznej willi lub hotelu i tydzień na komfortowym katamaranie lub jachcie Ten pomysł podsunęli nam nasi goście, a [...]
Czytaj więcej

Warto zjeść

Wakacje na Sardynii z bezglutenową kuchnią

Wakacje na Sardynii z bezglutenową kuchnią

Jeszcze niedawno kuchnia bezglutenowa dotyczyła wyłącznie osób z alergiami i problemami zdrowotnymi Jednak coraz częściej rezygnujemy ze spożywania glutenu dobrowolnie, dla zdrowia Z [...]
Czytaj więcej

Te miejsca warto zwiedzić

Sardynia dla rodzin z dziećmi – wczasy i wakacje na Sardynii dla dzieci

Sardynia dla rodzin z dziećmi – wczasy i wakacje na Sardynii dla dzieci

Polskie rodziny z dziećmi zakochują się w Sardynii, czasem bez opamiętania Ta cudowna, słoneczna wyspa oferuje ich pociechom mnóstwo radości i atrakcji Rajskie plaże z piaszczystym, łagodnym [...]
Czytaj więcej

Chcecie poczuć smak i aromat Sardynii bez względu na to gdzie jesteście? Użyjcie do gotowania sardyńskiego szafranu.  Na liście produktów spożywczych, które warto przywieźć z sardyńskich wakacji zajmuje on obowiązkowe miejsce. Zafferano, bo tak po włosku brzmi jego nazwa, to wielkie bogactwo Sardynii, a wyspa jest jednym z głównych światowych źródeł tej cennej przyprawy. Sardyńczycy od wielu pokoleń pozyskują ją podczas niezwykle pracochłonnego procesu, stąd wynika wysoka cena tego produktu. Tutaj nie zastąpią delikatnych ludzkich dłoni żadne maszyny! Na rozległej, żyznej równinie Campidano w południowej części wyspy jesienią można podziwiać ogromne łąki fioletowych krokusów – Crocus Sativus. Śliczne maleńkie kwiatki zakwitają na zaledwie 15-20 dni między 15 października a końcem listopada i tylko wtedy zdeterminowani zbieracze przyprawy mogą ruszyć do pracy. To jedna z najdroższych przypraw świata, bo aby powstał 1 kg przyprawy, trzeba zebrać ok. 150 tys. kwiatów, a następnie delikatnie pozyskać cenny materiał ze słupków delikatnych kwiatów. Następne kroki pracochłonnego procesu to suszenie i mielenie przyprawy.

Szafran barwi potrawy na intensywny żółty kolor, ma potwierdzone badaniami działanie terapeutyczne – wykazuje właściwości przeciwskurczowe, wspomagające trawienie, poprawiające nastrój i apetyt. Ma również działanie antydepresyjne, przeciwdrgawkowe, antybakteryjne oraz antyoksydacyjne. Sardyński szafran od roku 2009 posiada cenne oznaczenie jakości DOP (Denominazione di origine protetta), a  kapituła Fondazione Slow Food, strzegąca autentyczności sardyńskich produktów, na krótkiej, bo tylko 6-elementowej liście najlepszych slow food umieściła także sardyński szafran.

Jeśli traficie na wyspę na początku listopada, koniecznie wybierzcie sie na szafranową festę – Sagra dello Zafferano w miasteczku San Gavino Monreale. Podczas wydarzenia odbywają się wizyty na szafranowych uprawach, pokazy pozyskiwania produktu, degustacje dań z szafranem, muzyka i folklor.

Sardyńskie gospodynie często używają szafranu, np. zagniatając gniochetti sardi czyli maleńkie sardyńskie kopytka, a także wypiekając ciasteczka, np. zeppole. W menu sardyńskich restauracji znajdziecie mnóstwo potraw z szafranem – makaron z tuńczykiem i szafranem, ryż z warzywami i szafranem, krewetki z cukinią i szafranem. Możecie kupić szafran w małych paczuszkach i zabrać do domu. Trzeba używać go oszczędnie, ale jest bardzo wydajny. Jeśli dodacie go za dużo, nada potrawie goryczy.

Jeśli chcielibyście odwiedzić szafranowe uprawy i poznać pełnych pasji ludzi wytwarzających szafran, wybierzcie się z nami na ekscytującą wycieczkę enogastronomiczną WYCIECZKA PO CZERWONE ZŁOTO.

RISOTTO ALLO ZAFFERANO

Abyście mogli poczuć się w Waszej kuchni jak u sardyńskiej gospodyni, przekazujemy Wam sprawdzony tradycyjny przepis na Risotto allo Zafferano czyli ryż z szafranem. To jedno z dań, w których sardyński szafran jest tajemnicą całej kompozycji!

Składniki:

  • 1 mała cebulka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki szafranu sardyńskiego
  • 200 g masła
  • 200 g sera grana padano
  • 400 gr ryżu (Riso Carnaroli)
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek extravergine (np. Olio Nure z parku Porto Conte z rejonu Alghero – można ją nabyć podczas naszej wycieczki – ALGHERO Z DEGUSTACJĄ)

Kroimy cebulkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy ryż i lekko prażymy, dodajemy kilka łyżek wrzącego bulionu warzywnego i kilka pręcików słupków szafranu, dolewamy cały bulion i gotujemy kolejne 14 minut. Na koniec przekładamy do miski, dodajemy masło, starty ser i mieszamy. Gdy uzyskamy konsystencję kremu, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek extravergine.

JUŻ WKRÓTCE RUSZY NASZ SKLEP INTERNETOWY

W lutym tego roku doskonałe lokalne produkty sardyńskie wyruszą do polskich domów. Pyszne i wytwarzane ręcznie makarony, najlepszej jakości oliwa, wina, nalewki, dżemy i marmolady. W ofercie naszego internetowego sklepu z najlepszą sardyńską bio żywnością będą także przyprawy, aromatyczne zioła i właśnie sardyńskie czerwone złoto, czyli szafran – tu by się przydał link do produktu lub do sklepu.

Już dziś możecie spytać nas o ofertę dostępnych produktów i zamówić smaki Sardynii prosto do waszej kuchni, wysyłają do nas wiadomość na info@wakacjenasardynii.pl.

W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy wypełnienie formularza lub kontakt z biurem.

+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl

    Zapisz się do wakacyjnego Newslettera

    Zapisz się do naszego newslettera, aby nie ominęła Cię żadna z naszych wyjątkowych ofert.


    Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
    info@wakacjenasardynii.pl
    Dostępność 24h / 7 dni w tygodniu
    +48 517 417 659
    Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
    w godzinach od 9:00 do 20:00.

      Skorzystaj z formularza kontaktowego






      Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności
      Zobacz regiony