Odporność, długowieczność, zdrowie. Sardyńskie rośliny - naturalni cudotwórcy
Czarny czosnek, bardzo nielubiany przez wirusy, odmładzający lentyszek, przeciwbólowe kwiaty mirto, wymiatająca toksyny dzika marchew i wiele innych sardyńskich naturalnych cudotwórców. Dziś opowiem Wam o prawdziwej sardyńskiej magii, cudownych mocach naturalnych produktów, uzdrawiających i odmładzających specyfikach, olejkach, ziołach i miksturach. Przechowywane od setek lat receptury, przepisy i tajemnice – dziś możecie korzystać z ich dobrodziejstw! Zapraszamy do jedynej w swoim rodzaju apteki i kosmetyczki, w których rządzi sardyńska natura i tradycja, wspomagane nowoczesnymi technikami oraz ogromną pasją Sardyńczyków.
DOBRODZIEJSTWA SARDYŃSKIEJ NATURY
- Iperico czyli dziurawiec – znany z naszych łąk, rośnie także na Sardynii, tam jednak jego działanie jest silniejsze. Kremy, maści i preparaty z sardyńskim dziurawcem doskonale łagodzą poparzenia, problemy ze skórą, rany, blizny i rozstępy. Ma silne działanie przeciwzapalne. Olejek z dziurawca usuwa cellulitis, leczy łuszczycę i trądzik. Fantastyczne efekty na problemy skórne ma jego połączenie z maceratem z lawendy.
- Aglio Nero czyli czarny czosnek – prawdziwy czarodziej rosnący dziko na Sardynii. Pełen dobroczynnych alkaloidów, obniża poziom cukru, wzmacnia odporność, polecany dla diabetyków, ma także silne działanie bakteriobójcze.
- Mirto – znane turystom przede wszystkim jako składnik słynnej sardyńskiej nalewki. Warto jednak wiedzieć, że olejek mirtowy oraz ekstrakt z kwiatów tego dziko rosnącego krzewu maja niesamowite działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwkaszlowe, immunostymulacyjne. Służą jako naturalny środek przeciwbólowy, łagodzą bóle mięśni i reumatyczne. Z kwiatów mirto powstaje także wspaniały tonik, który fantastycznie oczyszcza i ściąga skórę.
- Zafferano czyli szafran – prawdziwy skarb tej wyspy! Musicie wiedzieć, że Sardynia jest jednym z głównych światowych źródeł tej drogocennej przyprawy. Na wielkiej, żyznej równinie Campidano w południowej części wyspy uprawia się jego ogromne ilości. Szafran jest cenioną przyprawą kulinarną, ale ma także działanie lecznicze. Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, wpływa na dobre samopoczucie i nastrój, a także zmniejsza depresję raz bezsenność. Łagodzi objawy choroby wrzodowej, wpływa korzystnie na wzrok.
- Lentischio czyli lentyszek – dziko rosnący krzew z czerwonymi owocami. Spotkacie go na wyspie wszędzie. Niepozorny i powszechny, ale olej z niego kryje w sobie niezwykłe moce. Lentyszek to pierwotna oliwa Sardyńczyków, źródło niezwykle mocnych przeciwutleniaczy, eliksir długiego życia. Przyznam, że od kilku lat zajmuje najważniejsze miejsce na mojej półce z kosmetykami. To doskonała alternatywa dla sztucznych, pełnych chemii kosmetyków. Badacze z uniwersytetów w Rzymie oraz w Sassari odkryli ślady jego wpływu na geny długowieczności Sardyńczyków!
- Calendula czyli nagietek – najczęściej używane z ziół w kosmetyce, ma właściwości kojące, przyśpiesza regeneracja komórek, świetnie sprawdza się przeciw zaczerwienieniom i stanom zapalnym skóry. Wspomaga naturalna syntezę kolagenu, poprawia nawilżenie. Zwalcza również zwiotczenie i starzenie się skóry.
- Fiore di carota selvatica czyli kwiaty dzikiej marchwi – ta silna, dzika roślinka posiada nieocenione właściwości. Podaruje Twojej skórze mnóstwo beta-karotenu, zrewitalizuje, polepszy stan skóry suchej i złuszczonej, ma mnóstwo przeciwutleniaczy. Jest także silnym środkiem oczyszczającym całe ciało, stymuluje wytwarzanie się białych krwinek, oczyszcza organizm z ciężkich metali, drenuje toksyny stymuluje krwiobieg.
- Oliwa z oliwek – podstawa sardyńskiego slow food, najbardziej znany przedstawiciel śródziemnomorskiej zdrowej żywności. Obecność w codziennej diecie oliwy z oliwek to na pewno jeden z czynników, dzięki którym Sardynia jest jedną z 5 na naszej planecie Błękitnych Stref – Blu Zone, czyli obszarem na którym ludzie żyją długo, a przy tym pozostają sprawni, zdrowi i zadowoleni z życia! Sardyńska oliwa stosowana w kuchni, jak i na skórę, włosy i paznokcie odmłodzi Was wyraźnie w krótkim czasie.
- Borragine czyli ogórecznik – bogaty w przeciwutleniacze sojusznik natury w naszej walce ze starzeniem się skóry. Zawiera dużo minerałów, z sardyńskiego ogórecznika powstają wspaniałe kremy przeciwzmarszczkowe. Ja używam go stale pod oczy i polecam! Ogórecznik świetnie działa na rozstępy, przebarwienia, łuszczycę, stany zapalne skóry.
FREDIANO I JEGO MAGICZNE ZIOŁA
Wielokrotnie nagradzane i niezwykle cenione na Sardynii, jedno z najlepszych gospodarstw ekologicznych w rejonie Barbagia. Jego gospodarz Frediano specjalizuje się w ziołach i olejach. Wytwarza kosmetyki, toniki, mydła, maści lecznicze, olejki aromatyczne, perfumy, przyprawy i mieszanki ziołowe.
Przyprawy od Frediano znajdziecie na półkach najlepszych sardyńskich i włoskich szefów kuchni! Frediano to osoba pełna pasji i uwielbia się nią dzielić – organizuje kursy i warsztaty dydaktyczne, w jego muzeum sensorycznym roślin możecie poczuć smaki i aromaty ziół. Poznać aktualne techniki ekstrakcji, zobaczyć proces tworzenia perfum oraz spróbować potraw wzbogaconych dzikimi ziołami i esencjami z rejonu Barbagia.
Proces produkcji jest absolutnie ekologiczny, zbiór odbywa się ręcznie, starannie przestrzegając sezonowości roślin. Uprawie roślin przyświeca tu ogromna wiedza, stawia się na jakość, nie ilość, produkcja jest więc ograniczona. Biomasa zostaje zebrana w worki z juty, nie z plastiku.
Oto część z szerokiej gamy produktów, które mogą na stałe zagościć w Waszej kuchni, w domowej apteczce i na półce z kosmetykami:
- produkty z lentyszka – oleje, olejki aromatyczne, hydrolaty
- ekologiczna oliwa z oliwek- z najczystszych ekologicznie terenów, tradycyjnie wytwarzana
- mydła, kremy, maści i toniki z sardyńskich ziół, pomarańczy, na bazie miodów
- makaron orkiszowy – ręcznie wyrabiany z lokalnej mąki mielonej w sardyńskim młynie
- mąka orkiszowa – ekologiczna mąka z orkiszu uprawianego na wyspie od setek lat, niemodyfikowanego genetycznie
- szafran i oliwa z szafranem – przyprawa i oliwa aromatyzowana szafranem
- miody sardyńskie – wiele gatunków, w tym rzadki i niezwykle cenny Abamele
- chleb Carasau – tradycyjne chrupkie pieczywo
- bottarga – sardyński kawior z cefala
- ryby z łowisk w różnych rejonach Sardynii
- wina sardyńskie
- woda źródlana min. z gór w rejonie Barbagia
- sardyńskie słodycze i bakalie
- świeże warzywa i owoce
POZNAJ PRAWDZIWĄ KUCHNIĘ SARDYNII
Podczas wakacji na Sardynii chcemy pokazać Wam miejsca związane z sardyńskim slow food, z sardyńską długowiecznością i zdrowiem. Jedną z wycieczek idealnie wpisującą się w ten temat jest wyprawa do Dzikiej Barbagii. Po wielu przygodach w najwyższych sardyńskich górach czeka Was wspaniała uczta z oszałamiającym widokiem. Gospodarz Pasquale na Waszych oczach przygotuje przystawki z lokalnych bio produktów. Dostępna opcja mięsna, rybna i roślinna!
DOSTAWA NAJLEPSZYCH LOKALNYCH BIO PRODUKTÓW
By zadbać o Wasz najwyższy komfort i kompleksowość usług oferujemy dostawę najwyższej jakości sardyńskich bio produktów. Bez wychodzenia z willi możecie cieszyć się wspólnym przygotowywaniem posiłków i rozkoszowaniem się wyspiarskimi smakami.
- ekologiczne bio oliwy extravergine z oliwek
- najlepsze wina
- chleb carasau
- warzywa i owoce ekologiczne lub bio
- marmelady i konfitury z owoców, np. z pompia
- marynowane warzywa w oliwie, kremy z warzyw, oliwki
- makarony z orkisza nietoksycznego lub pełnoziarniste
- ryż z rejonów Oristano
- ryby i owoce morza z połowów od rybaków
- mięso i jajka bio
- miody, czarny czosnek, zioła i sól aromatyzowana
- szafran i oliwa z szafranem
- hydrolaty i olejki eteryczne dla skory po opalaniu idealne do utrzymania wilgotności i nawilżenia skóry
W celu otrzymania szczegółowych informacji i spersonalizowanej oferty skontaktuj się z nami!