Piszą o nas
Sardynia.. 24h / 7dni w tygodniu info@wakacjenasardynii.pl

ODPORNOŚĆ, DŁUGOWIECZNOŚĆ, ZDROWIE. SARDYŃSKIE ROŚLINY - NATURALNI CUDOTWÓRCY

Włochy / Sardynia /

Czarny czosnek, bardzo nielubiany przez wirusy, odmładzający lentyszek, przeciwbólowe kwiaty mirto, wymiatająca toksyny dzika marchew i wiele innych sardyńskich naturalnych cudotwórców. Dziś opowiem Wam o prawdziwej sardyńskiej magii, cudownych mocach naturalnych produktów, uzdrawiających i odmładzających specyfikach, olejkach, ziołach i miksturach. Przechowywane od setek lat receptury, przepisy i tajemnice. Dziś możecie korzystać z ich dobrodziejstw! Zapraszamy do jedynej w swoim rodzaju apteki i kosmetyczki, w których rządzi sardyńska natura i tradycja, wspomagane nowoczesnymi technikami oraz ogromną pasją Sardyńczyków.

Rosną dziko lub są uprawiane w ekologicznych zagonach. Przepięknie pachną rozgrzane sardyńskim słońcem. Kryją w sobie ogromne moce. Umiejętnie stosowane pomogą nam zachować zdrowie, wzmocnić odporność, odmłodzić ciało i zwiększyć witalność. Już niebawem umożliwimy Wam zamawianie prosto z Sardynii tych fantastycznych dobrodziejstw sardyńskiej natury. Przedstawiam kilka z dziesiątek magicznych sardyńskich roślin oraz ich niesamowite zdolności. Byłoby grzechem z nich nie skorzystać!

Aglio Nero czyli czarny czosnek – prawdziwy czarodziej rosnący dziko na Sardynii. Pełen dobroczynnych alkaloidów, obniża poziom cukru, wzmacnia odporność, polecany dla diabetyków, ma także silne działanie bakteriobójcze.

Iperico czyli dziurawiec – znany z naszych łąk, rośnie także na Sardynii, tam jednak jego działanie jest silniejsze. Kremy, maści i preparaty z sardyńskim dziurawcem doskonale łagodzą poparzenia, problemy ze skórą, rany, blizny i rozstępy. Ma silne działanie przeciwzapalne. Olejek z dziurawca usuwa cellulitis, leczy łuszczycę i trądzik. Fantastyczne efekty na problemy skórne ma jego połączenie z maceratem z lawendy.

Mirto – znane turystom przede wszystkim jako składnik słynnej sardyńskiej nalewki. Warto jednak wiedzieć, że olejek mirtowy oraz ekstrakt z kwiatów tego dziko rosnącego krzewu maja niesamowite działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwkaszlowe, immunostymulacyjne. Służą jako naturalny środek przeciwbólowy, łagodzą bóle mięśni i reumatyczne. Z kwiatów mirto powstaje także wspaniały tonik, który fantastycznie oczyszcza i ściąga skórę.

Lentischio czyli lentyszek – dziko rosnący krzew z czerwonymi owocami. Spotkacie go na wyspie wszędzie. Niepozorny i powszechny, ale olej z niego kryje w sobie niezwykłe moce. Oliwa z oliwek, pod względem historii to wnuczek lentyszkowego oleju. Wytwarzano go na Sardynii wiele wieków wcześniej, zanim Hiszpanie rozpowszechnili na wyspie uprawę oliwy z oliwek. Lentyszek to pierwotna oliwa Sardyńczyków, źródło niezwykle mocnych przeciwutleniaczy, eliksir długiego życia. Przyznam, że od kilku lat zajmuje najważniejsze miejsce na mojej półce z kosmetykami. To doskonała alternatywa dla sztucznych, pełnych chemii kosmetyków. Badacze z uniwersytetów w Rzymie oraz w Sassari odkryli ślady jego wpływu na geny długowieczności Sardyńczyków!

Calendula czyli nagietek - najczęściej używane z ziół w kosmetyce, ma właściwości kojące, przyśpiesza regeneracja komórek, świetnie sprawdza się przeciw zaczerwienieniom i stanom zapalnym skóry. Wspomaga naturalna syntezę kolagenu, poprawia nawilżenie. Zwalcza również zwiotczenie i starzenie się skóry.

Fiore di carota selvatica czyli kwiaty dzikiej marchwi – ta silna, dzika roślinka posiada nieocenione właściwości. Podaruje Twojej skórze mnóstwo beta-karotenu, zrewitalizuje, polepszy stan skóry suchej i złuszczonej, ma mnóstwo przeciwutleniaczy. Jest także silnym środkiem oczyszczającym całe ciało, stymuluje wytwarzanie się białych krwinek, oczyszcza organizm z ciężkich metali, drenuje toksyny stymuluje krwiobieg.

Borragine czyli ogórecznik – bogaty w przeciwutleniacze sojusznik natury w naszej walce ze starzeniem się skóry. Zawiera dużo minerałów, z sardyńskiego ogórecznika powstają wspaniałe kremy przeciwzmarszczkowe. Ja używam go stale pod oczy i polecam! Ogórecznik świetnie działa na rozstępy, przebarwienia, łuszczycę, stany zapalne skóry.

Oliwa z oliwek – podstawa sardyńskiego sloow food, najbardziej znany przedstawiciel śródziemnomorskiej zdrowej żywności. Na Sardynii kwitnie miłość do tego produktu i sporo osób wytwarza oliwę doskonałej jakości, w super ekologiczny sposób. Obecność w codziennej diecie oliwy z oliwek to na pewno jeden z czynników, dzięki którym Sardynia jest jedną z 5 na naszej planecie Błękitnych Stref – Blu Zone, czyli obszarem na którym ludzie żyją bardzo długo a przy tym pozostają do końca sprawni, zdrowi i zadowoleni z życia! Oliwa to jeden z tych idealnych kosmetyków – czyli takich, które możesz także jeść. Sardyńska oliwa stosowana w kuchni, jak i na skórę, włosy i paznokcie odmłodzi Was wyraźnie w krótkim czasie. Stosowana w kosmetyce, sprawdza się szczególnie przy dojrzałej, źle ukrwionej skórze, rozgrzewa ją i poprawia ukrwienie.

Zafferano czyli szafran – prawdziwy skarb tej wyspy! Musicie wiedzieć, że Sardynia jest jednym z głównych światowych źródeł tej drogocennej przyprawy. Na wielkiej, żyznej równinie Campidano w południowej części wyspy uprawia się ogromne ilości Crocus Sativus - krokusów uprawnych. Z wysuszonych znamion tych delikatnych kwiatów wytwarza się tą najdroższą przyprawę świata. Najdroższą, bo aby powstał 1 kg przyprawy, trzeba zebrać ok. 150 tys. kwiatów! Szafran jest cenioną przyprawą kulinarną, ale ma także działanie lecznicze. Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, wpływa na dobre samopoczucie i nastrój, a także zmniejsza depresję raz bezsenność. Łagodzi objawy choroby wrzodowej, wpływa korzystnie na wzrok. 

Frediano i jego magiczne zioła

Wielokrotnie nagradzane i niezwykle cenione na Sardynii, jedno z najlepszych gospodarstw ekologicznych w rejonie Barbagia. Jego gospodarz Frediano specjalizuje się w ziołach i olejach. Wytwarza kosmetyki, toniki, mydła, maści lecznicze, olejki aromatyczne, perfumy, przyprawy i mieszanki ziołowe z rozmaryny, kocanki, tymianku, mięty, dzikiego kopru, dziurawca, ogórecznika lekarskiego, ślazu, melisy, pokrzywy, szałwii, anyżu, dzikich astrów, czystka, lawendy. Przyprawy od Frediano znajdziecie na półkach najlepszych sardyńskich i włoskich szefów kuchni! Frediano to osoba pełna pasji i uwielbia się nią dzielić. Prowadzi działalność edukacyjną, organizuje kursy i warsztaty dydaktyczne, w jego muzeum sensorycznym roślin możecie poczuć smaki i aromaty ziół. Poznać aktualne techniki ekstrakcji, zobaczyć proces tworzenia perfum oraz spróbować potraw wzbogaconych dzikimi ziołami i esencjami z rejonu Barbagia. Frediano marzy o tym, by jak najwięcej ludzi zrozumiało, że lekarstwa i dobroczynne dla naszego zdrowia i witalności specyfiki rosną dookoła nas.

Proces produkcji jest totalnie ekologiczny, zbiór odbywa się ręcznie, starannie przestrzegając sezonowości roślin i zgodnie z zasadami alchemicznej medycy ziołowej. Uprawie roślin przyświeca tu ogromna wiedza, np. jakie „roślinne towarzystwo” lubi dana roślina. Stawia się na jakość, nie ilość, produkcja jest więc ograniczona. Biomasa zostaje zebrana w worki z juty, nie z plastiku.

Ja zakochałam się w hydrolatach z tego gospodarstwa. Każdego ranka przecieram twarz i szyję hydrolatem ze słodkiej pomarańczy, natomiast wieczorem tym z dziką lawendą, efekt jest wspaniały! To naturalne toniki, wody wzbogacane rozpuszczalnymi cząstkami roślinnymi i olejkami eterycznymi. Nie są testowane na zwierzętach ani sztucznie barwione, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Co ciekawe, służą także do picia, dodawane do wody. Jest dużo prawdy w stwierdzeniu, że najlepsze kosmetyki to te, które możesz także zjeść lub wypić.

Preparaty od Frediano pomogą Wam w wielu problemach, nie tylko skórnych. Na przykład maści, kremy i preparaty na bazie kocanki oraz dzikiego rumianku leczą trądzik, wypryski, przynoszą wyraźną poprawę przy łuszczycy, poparzeniach i odmrożeniach. Pomagają przy bólach mięśni. Mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Przynoszą ulgę w zapaleniu spojówek

Sardynia to kraina najlepszej bio żywności. Nasz projekt dostarczenia do Waszych domów cudownych sardyńskich preparatów naturalnych i najlepszych bio produktów spożywczych jest już bliski realizacji.

Oto część z szerokiej gamy produktów, które mogą na stałe zagościć w Waszej kuchni, w domowej apteczce i na półce z kosmetykami:

  • produkty z lentyszka – oleje, olejki aromatyczne, hydrolaty
  • ekologiczna oliwa z oliwek- z najczystszych ekologicznie terenów, tradycyjnie wytwarzana
  • mydła, kremy, maści i toniki z sardyńskich ziół, pomarańczy, na bazie miodów
  • makaron orkiszowy - ręcznie wyrabiany z lokalnej mąki mielonej w sardyńskim młynie, na bazie wody Smerakldina ze źródła w Tempio
  • mąka orkiszowa – ekologiczna mąka z orkiszu uprawianego na wyspie od setek lat, niemodyfikowanego genetycznie
  • szafran i oliwa z szafranem – przyprawa i oliwa aromatyzowana szafranem
  • miody sardyńskie – wiele gatunków, w tym rzadki i niezwykle cenny Abamele
  • chleb carasau – tradycyjne chrupkie pieczywo z mąki mielonej w młynie w Orosei, bardzo wytrzymały, zachowuje świeżość wiele miesięcy
  • bottarga – sardyński kawior z cefala, dodatek do dań z makaronem, sosów
  • ryby z łowisk w różnych rejonach Sardynii, np. tuńczyk z Sant'Antioco
  • wina sardyńskie
  • woda źródlana min. z gór w rejonie Barbagia
  • sardyńskie słodycze i bakalie
  • świerze warzywa i owoce

Te i wiele innych sardyńskich darów natury możecie zamówić prosto do Waszych domów. Oczywiście podczas wakacji na Sardynii chętnie pokażemy Wam miejsca związane z sardyńskim slow food, z sardyńską długowiecznością i zdrowiem. Jedna z wycieczek idealnie wpisującą się w ten temat jest wyprawa do Dzikiej Barbagii. Po wielu przygodach w najwyższych sardyńskich górach czeka Was wspaniała uczta z oszałamiającym widokiem. Gospodarz Pasquale na Waszych oczach przygotuje przystawki z lokalnych bio produktów. Na przykład z ostropestu, kolejnej magicznej rośliny, która rośnie na Sardynii. Na tej wycieczce odczujecie kolejny z czynników związanych z sardyńska długowiecznością. Moc i pozytywną energię płynącą ze wspólnego ucztowania, z naturalnej komunikacji i więzi międzyludzkich.

Dobroczynny wpływ sardyńskich produktów na zdrowie i witalność odczujecie także na wycieczce do Alghero i Bosa. Odwiedzimy gaje oliwne na terenie parku narodowego Parco Conte, zjemy leniwy lunch pod prehistoryczna wieżą nuraghe. Czekają na nas same specjały - oliwki, oliwa najwyższej jakości, owoce sezonowe, sery, warzywa, wszystko ekologiczne.

Zapraszamy do skorzystania z naszą pomocą z mocy sardyńskiej natury!

 

W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy

wypełnienie formularza lub kontakt z biurem.

+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl

partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner partner

Piszą o nas

Dzień dobry TVN

Polka, która swoją urodą i charakterem uwiodła mieszkańców Sardynii. Monika Szredel od 18 lat mieszka na Sardynii. Znalazła się tam dzięki swojej pierwszej miłości. Jak jej się żyje na wyspie?

czytaj więcej

 

National Geographic

Czy wystarczy wyjechać na gorącą wyspę, by czuć się jak na wiecznych wakacjach? Opowiada Polka, która od 16 lat żyje na Sardynii

czytaj więcej

Cessanis

Wywróciła swoje życie do góry nogami i wyjechała z Polski na Sardynię

czytaj więcej

Wakacje-Sardynia Blog

W tym dziale bloga oddaję głos mojej wieloletniej przyjaciółce, Monice Szredel - naszej rodaczce mieszkającej od wielu lat na Sardynii. Miałam ogromna, i dla mnie niebywale egzotyczną, możliwość poznania z Moniką miejsc na Sardynii, które skromna blogerka może znać tylko ze słyszenia...

czytaj więcej

Kontakt

Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
Napisz do nas lub zadzwoń!

info@wakacjenasardynii.pl

PL +48 517 417 659
IT +393314126886

Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
w godzinach od 9.00 do 20.00.

Płatności zabezpieczają
przelewy

Formularz kontaktowy