Zdobywająca wiernych fanów wśród wszystkich poszukujących zdrowia i odporności, cudowna mikroalga spirulina jest pozyskiwana także na Sardynii! Szczególnie wartościowa właśnie tutaj, dzięki czystości sardyńskiego morza.
Wciąż odkrywamy niesamowite właściwości roślin, wciąż dociera do nas, jak cenne dary skrywa otaczająca nas przyroda. Takim odkryciem jest właśnie mikroalga spirulina. Mikroalgi to organizmy z pogranicza królestwa roślin i zwierząt, jedne z pierwszych form życia na Ziemi.
Spirulina była ceniona przez chińską medycynę od setek lat, teraz zyskuje sławę na całym świecie. Nie bez powodu, to dosłownie zdrowotna bomba! W formie proszku możecie dodawać ją do napojów, owocowych i warzywnych koktajli, jogurtu, do sałatek i deserów. Jedna z sardyńskich firm podjęła się pozyskiwania z natury tego cudownego eliksiru. Z zachowaniem wysokich standardów higieny i bezpieczeństwa oraz zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Woda uprawna nie jest marnowana, lecz ponownie wykorzystywana. Wytwarzana na Sardynii mikroalga spirulina to produkt w 100% naturalny, nie ma żadnych przeciwwskazań w jego używaniu, nie zawiera jodu ani glutenu.
CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI MIKROALGI SPIRULINY
Ta niepozorna, niebieskozielona malutka alga kryje w sobie unikatowe właściwości. Zawiera niezwykle dużo białka oraz chlorofilu. Ma więc silne działanie odżywiające i oczyszczające organizm. Cenią ją pacjenci z osłabionym wchłanianiem, gdyż jest łatwostrawna i łatwo przyswajalna. Dzięki specjalnemu układowi węglowodanów, substancje zawarte w spirulinie zapewniają długo utrzymujący się oraz stały poziom energii. W spirulinie znajdziecie także mnóstwo beta-karotenu oraz kwasu nukleinowego, witaminy Bi E oraz Omega-6. Ten cudowny dar sardyńskiego morza oczyszcza z toksyn nerki i wątrobę, obniża poziom cholesterolu i poprawia jakość krwi. Wielu z Was ucieszy fakt, ze mikroalga spirulina ogranicza apetyt, a więc wspomaga odchudzanie. najnowsze badania sugerują, że spirulina może hamować rozwój choroby nowotworowej.
Można ją stosować w leczeniu anemii, zapalenia wątroby, nieżytu żołądka, cukrzycy. Co szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, mikroalga spirulina wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pomaga zlikwidować tak dziś częste uczucie zmęczenia, dania ze spiruliną będą więc doskonałym elementem wakacji na Sardynii.
RUSZAJ Z NAMI NA SPOTKANIE Z SARDYŃSKĄ SPIRULINĄ
Smaki i tajemnice sardyńskiej kuchni i przyrody najlepiej odkrywać z lokalnym, polskojęzycznym pasjonatem tematu. Nasz zespół od lat zgłębia tajniki zdrowia ukrytego w sardyńskiej przyrodzie. Na tym blogu możecie przeczytać wiele ciekawych historii o cudownych sardyńskich roślinach, o długowieczności wyspiarzy wynikającej m.in. z diety i filozofii slow life. Uwielbiamy szyć na miarę kameralne wycieczki, na których nasi goście poczują Sardynię wszystkimi zmysłami i zachwycą się jej zdrową kuchnią.
Pyszne dania z mikroalgą spiruliną zjecie na przykład podczas bajecznego rejsu katamaranem po archipelagu La Maddalena z niezastąpionym kapitanem Filippo. Z przyjemnością zabierzemy Was na wycieczki enogastronomiczne, na trasie wyprawy będzie także miejsce, gdzie zakupicie najlepszy na wyspie makaron ze spiruliną. Danie z mikroalgami możemy razem przyrządzić na warsztatach kulinarnych w sardyńskim gospodarstwie. To będzie piękny dzień w wesołym towarzystwie, podczas którego poczujecie jak naprawdę żyje się na Sardynii.
PRODUKTY SARDYŃSKIE ZE SPIRULINĄ
Warto wprowadzić na stałe mikroalgę spirulinę do swojej diety. Świetne produkty z mikroalgami możesz przywieźć z wymarzonych wakacji na Sardynii. Możesz także zamówić je do Polski, nasze biuro doradzi w obu przypadkach. Oto, jakie produkty ze spiruliną mogą wzbogacić Twoją codzienną dietę:
- Makaron bezglutenowy ze spiruliną
z razowej maki bezglutenowej, w 3 wersjach, dużo lżejszy od klasycznych makaronów, świetny składnik do włoskich dań. Fantastyczny produkt dla osób na diecie bezglutenowej!
- Pane carasau ze spiruliną
symbol sardyńskiego pieczywa, czyli chrupki delikatny chlebek, tym razem z dodatkiem super zdrowej spiruliny. w 100% z lokalnych składników. Piękne spotkanie tradycji z nowoczesnością!
- Fregola ze spiruliną
tradycyjny sardyński makaron w formie twardych kuleczek z dodatkiem spiruliny. Klasyczna podstawa dań mięsnych lub z owocami morza.
- Spirulina w spaghetti
zapakowane w urocze opakowanie krótkie ciemnozielone spaghetti z dużą zawartością spiruliny. Zaproszenie do innowacyjnej kuchennej twórczości.
W tych super zdrowych produktach znajdziecie mikroalgę spirulinę hodowana w rejonie Oristano, na zachodnim wybrzeżu Sardynii. Przetwarzaną specjalnymi technikami w niskich temperaturach, co pozwala zachować jej naturalne właściwości odżywcze.
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy o wypełnienie formularza lub kontakt z biurem
+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl