Sardynia - kraina najlepszej bio żywności
Mimo, że jestem teraz w Polsce, w mojej kuchni króluje Sardynia. Na obiad podam sardyński makaron, który wyrósł w zielonym rejonie Gallura z przechowywanych przez 300 lat ziaren starego orkiszu, poleję go gęstą, domową oliwą z gajów oliwnych w rezerwacie przyrodniczym Porto Conte i posypię aromatycznym owczym serem z domowej wytwórni w Oliena. Na stole stanie butelka sardyńskiego wina, które dojrzewało, wyobraźcie sobie, na dnie morza! Do aromatycznej włoskiej kawy posłodzonej sardyńskim miodem przegryzę migdałowe ciasteczko upieczone przez gospodynie z krainy Barbagia…. Coraz więcej polskich turystów przywozi z Sardynii do domu doskonałe bio produkty i o tym chciałabym dziś więcej opowiedzieć.
SARDYŃSKA BIO ŻYWNOŚĆ
Sardyńskie produkty spożywcze zasługują w 100% na miano „bio” – naprawdę bio i naprawdę pyszne, pełne antyutleniaczy, bioflawonoidów, czyste ekologicznie i naturalnie przetwarzane. Są jednym z kluczy do zagadki długowieczności i zdrowia mieszkańców wyspy. Możecie korzystać z ich dobroczynnego wpływu nie tylko podczas sardyńskich wakacji, ale także po powrocie. O zdrowym i smacznym sardyńskim jedzeniu opowiadałam Wam już na tym blogu nie raz – wymieniałam, czego koniecznie trzeba spróbować na wyspie, pisałam o klimatycznym sardyńskim slow life i slow food.
Dzisiaj chcę opowiedzieć Wam o doskonałej sardyńskiej bio żywności, nie pokażę wam jednak po prostu jakiejś oliwy i serów, przedstawię Wam najlepsze, najdoskonalsze produkty pochodzące od osób, które stanowią same w sobie ZNAK JAKOŚCI SARDYNII. To rolnicy, hodowcy i kucharze, dzięki którym antyczne przepisy i tradycyjne metody związane z żywnością są wciąż kultywowane i cenione. To właśnie dzięki takim ludziom Sardynia jest jedną z nielicznych na naszej planecie Błękitnych Stref – Blue Zone, czyli obszarem na którym ludzie żyją bardzo długo a przy tym pozostają do śmierci sprawni, zdrowi i zadowoleni z życia!
Oto kilku niesamowitych sardyńskich „maniaków bio żywności” i ich genialne produkty spożywcze:
PASQUALE Z BARBAGIA
Na spotkanie z gospodarzem Pasquale w Barbagia pojedziemy serpentynami krętych górskich dróg, coraz wyżej i wyżej. W zagubionych najwyższych sardyńskich górach Gennargentu wioskach i miasteczkach miniemy sędziwych mieszkańców leniwie kontemplujących sardyńską rzeczywistość. Tutaj poczujecie, że czas w głębi wyspy płynie inaczej, a proste sprawy jak dobry posiłek i spokojna pogawędka z przyjacielem to najcenniejsze elementy życia.
Pasquale i jego rodzina hodują zwierzęta, uprawiają oliwki i winorośla, przygotowują tu od pokoleń według niezmienionych tradycyjnych receptur pyszne i naturalne produkty, przetwory i potrawy. Zasiądziecie tutaj do stołu razem z Sardyńczykami i zjecie bajeczne sery kozie i owcze, aromatyczne wędliny i kiełbasy, chrupki delikatny chleb Pane Carasu. Grillowane bakłażany, fantastyczne słodko-kwaśne cebulki, domową oliwę, doskonałe domowe wino. Wspaniałe desery i słodycze z lokalnych produktów przygotowuje żona Pasquale. Nasi goście odjeżdżają stąd obładowani bio produktami, które zabiorą do kraju jako najcenniejsze pamiątki z wakacji na Sardynii.
Wycieczki, na których poznacie pasuqale i jego przysmaki to min. Barbagia – Dzikie Oblicze Sardynii, wyprawa jeepem do Tiscali oraz wędrówka do kanionu Su Gorropu zakonczona sardyńską ucztą.
GIANFRANCO PULINA
Gianfranco możecie oglądać we włoskiej telewizji, gdzie promuje kuchnię sardyńską. Nie myślcie jednak, że to tylko kreatywny kucharz, Gianfranco to wielki pasjonat bardzo wiekowych tradycji, można go nawet nazwać „kulinarnym archeologiem”. Stara się bowiem przywrócić do życia bardzo stare, czasem zapomniane produkty i zwyczaje żywieniowe swoich sardyńskich przodków. Tak było ze starym orkiszem, którego ziarna przeleżały ukryte przez 300 lat, a Gianfranco postanowił przywrócić je światu. Dziś możemy jeść makarony wytwarzane z plonów tych prastarych ziaren, nie modyfikowanych, beż żadnych chemicznych dodatków czy konserwantów.
Na spotkanie z tym pełnym pasji i z wieloma sukcesami na koncie, sardyńskim kucharzem, zabierzemy Was do Bortigiadas. Pojedziemy przez zielone, łagodne wzgórza Gallury, przecinane gdzieniegdzie przez granitowe skały o fantastycznych kształtach. Równie fantastyczne i zaskakujące potrafią być potrawy podawane przez Gianfranco w jego niezwykle eleganckiej restauracji. To małe dzieła sztuki i niespotykanych kolorach i zadziwiających sakach, niech Was jednak nie zwiedzie ich wygląd. To wciąż kuchnia sardyńska, w dodatku z najdoskonalszych i najczystszych ekologicznie składników.
Pod salą restauracyjną znajduje się „kulinarny skarbiec” gospodarza – piwniczka pełna wspaniałych bio makaronów, razowej maki ze wspomnianego 300 letniego orkiszu, fantastycznych miodów z miejscowych pasiek, najlepszej oliwy, lokalnego wina Vermentino z Gallury. Kupicie tu także najlepszą na Sardynii fregulę – tradycyjny sardyński makaron.
Z przyjemnością zabierzemy Was do Gianfranco na wycieczkę dla smakoszy na kulinarny spektakl i zakupy. Możemy przy okazji zwiedzić Muzeum Korka oraz zagadkowe Muzeum Agabbadory, na wycieczce Tajemnicza Gallura Takich bio produktów nie kupicie nigdzie indziej na wyspie!
GABRIELE Z PORTO CONTE
Następny bohater sardyńskich bio produktów mieszka na terenie przepięknego rezerwatu przyrodniczego – rozległego Parco Naturale Regionale di Porto Conte. Właśnie tu pełen pasji Gabriele i jego rodzina uprawia oliwki doskonałych, prastarych gatunków, min. bosana, wytwarza bajeczną eko oliwę oraz niesamowite wina.
Bio oliwę rodzina Gabriela wytłacza na zimno wyłącznie z własnych oliwek, a musicie wiedzieć, że wielu wytwórców oliwy tłoczy ją z oliwek skupowanych od różnych rolników, co nie zawsze owocuje wysoką jakością. Gospodarze mają bardzo ekologiczne podejście do wszystkich rolniczych działań, pozostałości organiczne z upraw przekazują lokalnej elektrowni do produkcji energii, sami także produkują energię z paneli słonecznych. Oliwa z Parku Porto Conte posiada rzadki i cenny certyfikat – Marchio Qualità Ambientale della Rete dei Parchi e delle Aree Protette, niełatwy do zdobycia i nadawany wyłącznie produktom z terenów najczystszych ekologicznie.
BIO ŻYWNOŚĆ W PORTO CONTE
Zapraszamy na nasze szyte na miarę wycieczki do parku Porto Conte, na degustacje oliwy i wina w cieniu prehistorycznej nuragi oraz na niezapomniane spotkania z mieszkańcami tej krainy i ich genialnymi bio produktami. Enogastronomiczna wycieczka do rezerwatu Porto Conte to cudowny dzień pełen leniwego slow life – spacer wśród delikatnego szumu drzew oliwnych oraz rzędów arystokratycznych szczepów winorośli. Posłuchacie o tym, dlaczego zawarte w winach przeciwutleniacze przedłużają życie i opóźniają nadejście starości, skosztujecie pysznego białego Vermentino i czerwonego Cannonau, być może posmakuje Wam słynne wino Akenta – białe, musujące Vermentino, które dojrzewa co najmniej 6 miesięcy w morskich głębinach.
Na terenie Porto Conte istnieje od wieków wiele małych rodzinnych gospodarstw i hodowli, wytwórni serów, winnic, gajów oliwnych ogrodów i sadów. Z naszą pomocą przywieziecie stąd także bio miody i marmolady oraz rzadkość wśród lokalnych serów – sery niemal wegańskie, bo wytwarzane z użyciem podpuszczki roślinnej. Kupicie tu także magiczne kremy na bazie oliwy i miodu. Produktem, na który warto wydać nieco większą sumę jest olej z lentyszka, rosnącego na Sardynii dziko. To bardzo rzadki i bardzo cenny olej, ma potwierdzone naukowo bardzo silne działanie uzdrawiające i odmładzające.
RYBAK LUCIO
Ostatni z dziś przedstawianych mistrzów sardyńskich produktów ekologicznych żyje na zachodnim wybrzeżu Sardynii, w małym rybackim miasteczku Marceddi. To jeden z najdzikszych i najmniej znanych w turystycznym świecie fragmentów sardyńskich wybrzeży. To kraina najświeższych i najbardziej czystych ekologicznie ryb i owoców morza.
Cała rodzina Lucio jest zaangażowana w prowadzenie domowej restauracji, w której poznacie prawdziwe znaczenie włoskiego słowa ITTITURISMO – czyli turystyki kulinarnej opartej na odkrywaniu smaków pochodzących z darów morza. W rybackiej, klimatycznej tawernie u Lucio musicie skosztować arselli, czyli małż zamkniętych w małych niepozornych muszelkach. Miejscowi rybacy nazywają je po sardyńsku cocciua niedda, a ich zbiór przeprowadzają w ekologicznej formie, tak by nie naruszyć ich naturalnych siedlisk i nie zmniejszać cennej populacji dość rzadkiego gatunku. Cenione włoskie przewodniki kulinarne jak Osterie D’ Italia czy Gambero Rozzo polecają restaurację Lucio jako jedną z najlepszych rybnych tawern na Sardynii.
To jedno z miejsc stosujących tzw. politykę „prodotti a km 0”, czyli wszystkie ryby i owoce morza, które tam zjecie czy kupicie, zostały złowione tego dnia rano i tylko w najbliższym obszarze wokół restauracji. Także inne produkty – wina, oliwa, sery, warzywa i owoce pochodzą z terenów okolicznych gospodarstw i upraw. Właśnie w takie miejsca uwielbiamy zabierać gości na nasze szyte na miare wyprawy kulinarne. Niesamowitą kuchnią rybacką poznacie na naszej Enogastronomiczne Wycieczce na Półwysep Sinis.
TWOJE WAKACJE NA SARDYNII – KOMPLEKSOWA ORGANIZACJA POBYTU
Ty też możesz doświadczyć spokojnego i zdrowego stylu życia, który czyni Sardynię wyjątkową. Naszą misją jest pomoc w spełnianiu wakacyjnych marzeń, dlatego oferujemy kompleksową organizację całego pobytu – zajmiemy się kreowaniem Twoich wspomnień! Każdy pakiet wakacyjny “szyjemy na miarę” według indywidualnych oczekiwań, dbając o każdy szczegół podróży i zapewnienie usług na najwyższym poziomie. Spersonalizowana oferta może zawierać:
- przeloty samolotowe, przeprawy promowe,
- prywatne przeloty luksusowym odrzutowcem,
- transfery z/na lotnisko oraz na innych trasach,
- oferty wynajmu samochodu oraz rezerwacja auta,
- najlepsze oferty hoteli, apartamentów i willi,
- oferta najciekawszych wycieczek i atrakcji,
- listy polecanych restauracji, lokali, winnic,
- lokalna asysta w języku polskim, usługa concierge.
DOSTAWA NAJLEPSZYCH LOKALNYCH BIO PRODUKTÓW
By zadbać o Wasz najwyższy komfort i kompleksowość usług oferujemy dostawę najwyższej jakości sardyńskich bio produktów. Bez wychodzenia z willi możecie cieszyć się wspólnym przygotowywaniem posiłków i rozkoszowaniem się wyspiarskimi smakami.
- ekologiczne bio oliwy extravergine z oliwek
- najlepsze wina
- chleb carasau
- warzywa i owoce ekologiczne lub bio
- marmelady i konfitury z owoców, np. z pompia
- marynowane warzywa w oliwie, kremy z warzyw, oliwki
- makarony z orkisza nietoksycznego lub pełnoziarniste
- ryż z rejonów Oristano
- ryby i owoce morza z połowów od rybaków
- mięso i jajka bio
- miody, czarny czosnek, zioła i sól aromatyzowana
- szafran i oliwa z szafranem
- hydrolaty i olejki eteryczne dla skory po opalaniu idealne do utrzymania wilgotności i nawilżenia skóry